LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Inicijativa Centra BEA

Pokrenuta inicijativa za ukidanje grupnog vaganja u školama

– Grupno se vaganje pokazao kao izrazito stresan događaj za mlade osobe koje tek izgrađuju pozitivan odnos prema vlastitome tijelu. Grupna vaganja omogućuju stigmatizaciju različitosti, međusobno uspoređivanje i vršnjački pritisak na djecu i mlade u razvoju. – ističu iz Centra BEA.

– Grupno se vaganje pokazao kao izrazito stresan događaj za mlade osobe koje tek izgrađuju pozitivan odnos prema vlastitome tijelu. Grupna vaganja omogućuju stigmatizaciju različitosti, međusobno uspoređivanje i vršnjački pritisak na djecu i mlade u razvoju. – ističu iz Centra BEA.

BEA, Centar za poremećaje hranjenja, pokreće Inicijativu Odzvonilo je grupnom vaganju u školama! kojom želi prekinuti praksu grupnog vaganja učenika u osnovnim i srednjim školama. 

Grupno je vaganje na kojem cijeli razred čuje koliko netko drugi ima kilograma, objašnjavaju, za mnoge djevojke i mladiće izvor stresa i povod za posramljivanje, uspoređivanje i diskriminaciju.

Uvođenje individualnog vaganja olakšat će mladima odrastanje i utjecati na pozitivniji odnos prema vlastitome tijelu, ističu. 

Centar BEA uputio je dopis Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Uredu za obrazovanje Grada Zagreba. Dopis je objavljen na web-stranici Centra, a donosimo ga i u nastavku. 

– Poštovani,

Kao udruga koja gotovo deset godina djeluje na prevenciji i pružanju psiho-socijalne podrške oboljelima od poremećaja hranjenja i članovima njihovih obitelji, molimo vas za podršku u inicijativi za promjenom načina na koji se u osnovnim i srednjim školama provodi mjerenje tjelesne mase učenika i učenica.

Iako je u brojnim školama uvedeno individualno vaganje, u nekim školama, nažalost, još uvijek postoji grupno vaganje, pri čemu čitav razred, tj. sve djevojke ili svi mladići u zasebnim grupama promatraju vaganje i mjerenje visine svakog učenika/učenice.

Grupno se vaganje pokazao kao izrazito stresan događaj za mlade osobe koje tek izgrađuju pozitivan odnos prema vlastitome tijelu. Grupna vaganja omogućuju stigmatizaciju različitosti, međusobno uspoređivanje i vršnjački pritisak na djecu i mlade u razvoju. U svrhu promicanja mentalnog zdravlja djece i mladih te poticanja njihovog samopoštovanja i samopouzdanja, molimo vas da preporučite profesorima i profesoricama Tjelesne i zdravstvene kulture u školama da se mjerenja tjelesne mase i visine djece vrše u zasebnom prostoru gdje će djeca i mladi imati privatnost, te da im se na taj način pruži zaštita njihovog dostojanstva.

Pojedine djevojke i mladići – kada saznaju da ih očekuje grupno vaganje – bježe iz škole ili se po nekoliko dana izgladnjuju, kako bi izbjegli ono što u njihovim očima predstavlja neizdrživ stres ili čak poniženje.

Molimo vas za pažnju prema djeci i mladima koji imaju poteškoća u prihvaćanju vlastitoga tijela.

Nadamo se da ćete nas podržati i preporučiti svim osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj/Gradu Zagrebu da grupna mjerenja tjelesne mase i visine učenika i učenica zamijene individualnima.

FOTO: PIXABAY