LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SAVEZNIK U BORBI PROTIV ROKOVA

Pet razloga zašto biste trebali piti kavu

Svakodnevna konzumacija kave zapravo ima pozitivne učinke na organizam, a ujedno je i glavni saveznik u borbi protiv ispitnih rokova!

Svakodnevna konzumacija kave zapravo ima pozitivne učinke na organizam, a ujedno je i glavni saveznik u borbi protiv ispitnih rokova!

Iako se uz nju često vežu negativne nuspojave, svakodnevna konzumacija kave zapravo ima pozitivan učinak na vaš organizam.

Smanjuje šanse za rak

Umjerena konzumacija kave (do 4 šalice dnevno) zapravo produžuje život! Redovitom konzumacijom kave smanjuje se rizik od dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti, demencije, ciroze i nekih vrsta karcinoma, a kako bi antioksidansi iz kave mogli uistinu djelovati, potrebno je izbaciti šećer i mlijeko.

Bolje raspoloženje

Osim što sprječava bolesti, kofein iz kave direktno je povezan s mozgom i raspoloženjem. Pozitivni učinci ovog napitka na ljudski um uključuju i bolju koncentraciju, budnost i pozornost. Neka istraživanja su pokazala kako je kod ljudi koji konzumiraju 2 do 3 šalice kave dnevno manja stopa samoubojstava.

Poboljšano pamćenje

Kofein, osim što djeluje kao stimulans, poboljšava pozornost i koncentraciju, a ima i pozitivno djelovanje na dugoročno pamćenje.

Zdravo tijelo i um

Kava ima pozitivne učinke na sportaše na mentalnoj i tjelesnoj razini. Kofein isključuje receptore u mozgu zadužene za adenozin, koji uzrokuje osjećaj umora. Ovisno o težini, nekoliko šalica kave može poboljšati i rezultate treninga, ali i izdržljivosti.

Bez pretjerivanja

Pretjerivanje je loše u svemu, tako i u kofeinu. Mogući simptomi prevelike konzumacije kave uključuju nesanicu, tjeskobu, paniku, a mogući je razvoj ovisnosti o kofeinu čiji je glavni simptom glavobolja. U turskoj kavi i espressu ima nešto više kolesterola, ali nedovoljno za brigu, ako umjereno uživate u svojim dnevnim dozama.

FOTO: PEXELS