LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Putovanje za vrijeme pandemije

Nezadovoljni COVID-putovnicama: studenti možda neće moći putovati ovoga ljeta?

Već ovoga ljeta mogle bi biti uvedene zelene potvrde s kojima bi se mogla prelaziti granica bez negativnog PCR testa, no nije izgledno da će je imati i svi studenti.

Već ovoga ljeta mogle bi biti uvedene zelene potvrde s kojima bi se mogla prelaziti granica bez negativnog PCR testa, no nije izgledno da će je imati i svi studenti.

O kolokvijalno zvanim COVID-putovnicama već se neko vrijeme priča i u Hrvatskoj, a riječ je zapravo o digitalnim zelenim potvrdama koje bi služile za prelazak granice onima koji su cijepljeni ili su već preboljeli koronavirus Iz te bi skupine nažalost mogli biti isključeni neki studenti i zbog toga nisu nimalo sretni. 
Vezano: Ravnatelj HZJZ-a Capak otkrio kako bi trebale izgledati COVID-putovnice
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je da će ove potvrde biti spremne do ljeta pa će dobro doći svima koji budu htjeli malo otputovati u inozemstvo, posebice u popularne ljetne destinacije, piše CNN. Ovo, nažalost, ne ide studentima u prilog kako u inozemstvu tako i u Hrvatskoj, jer distribucija cjepiva već poprilično zaostaje pa se sukladno tome odužio i vremenski rok cijepljenja svih zainteresiranih. Naši se studenti već mogu prijaviti za cijepljenje, no u trenutnom razdoblju cijepe se samo oni koji rade u zdravstvu.
Vezano: FOTO: Tri jednostavna koraka do prijave za cijepljenje – preko interneta!
24-godišnji student Norbert Hidi iz Budimpešte kaže da uvođenje COVID-putovnica nije fer:
– Većina nas neće dobiti cjepivo do ljeta, što znači da nećemo moći putovati niti odlaziti u barove ili restorane. Starije generacije su cijepljene prve jer su u najvećem riziku, ali to im ne bi trebalo osiguravati veća prava.
Slično mišljenje dijeli i dvoje studenata s kojima smo razgovarali:
– Ako stvarno dođe do toga da se ne stignemo cijepiti i zbog toga ne budemo mogli putovati još neko vrijeme, smatram da to nije u redu. Posebno zbog toga što smatram da je važnije da mi koji imamo priliku odlaziti na razne studentske razmjene i slično to i možemo ostvariti, nego da netko stariji putuje samo zato da bi ubio vrijeme i pijuckao koktele. – kaže studentica s FFZG-a.

– Smatram da bi se stariji trebali prvi cijepiti jer je njihovo zdravlje ugroženije, ali ne smatram da je u redu što može doći do toga da nam se ograničavaju neke važne stvari, a studij se bliži kraju i propuštamo velike prilike koje bi nam puno više značile od samog bubanja teorije. – rekao je naš sugovornik, student zadnje godine na jednom veleučilištu.
Ima i onih koji su strpljivi:
– Ako tako mora biti, onda smatram da se ne vrijedi živcirati. Nije mi problem strpjeti se još godinu dana da bih putovala u miru, radije bih i to nego da sada dođem negdje i ne mogu se ni normalno kretati gradom... – kaže nam studentica s TTF-a.
Dvostruke kriterije još je ranije prepoznala Svjetska zdravstvena organizacija koja ne smatra da bi COVID-putovnice, odnosno cijepljenje, trebalo uvjetovati odlazak u inozemstvo.
– U ovoj fazi ne ohrabrujemo stavove da je cijepljenje odlučujuće za to možete li putovati u inozemstvo ili ne. To ne bi trebao biti uvjet. Postoji globalni manjak cjepiva, stoga bi to povećalo nejednakosti, a ako smo nešto naučili iz pandemije – to je da su osjetljivi ljudi pogođeni disproporcionalno. – rekao je direktor Hans Kluge.
Koliko smo blizu uvođenju ovih potvrda najbolje pokazuje primjer da se u Izraelu već koriste za otvaranje restorana, barova i drugih objekata. Isto tako, neke aviokompanije već razmišljaju o uvođenju raznih novina koje bi omogućile lakše i brže detektiranje tko je ili nije bio zaražen.
FOTO: UNSPLASH