LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mentalno zdravlje

Naučite kako promijeniti svoj stav i ostvariti svoje snove

Ponekad smo upravo mi sami najveća zapreka ostvarivanju vlastitih snova. Naši će vam savjeti pomoći promijeniti vaš način razmišljanja kako bi vam put do ostvarenja ciljeva bio lakši i uspješniji.

Ponekad smo upravo mi sami najveća zapreka ostvarivanju vlastitih snova. Naši će vam savjeti pomoći promijeniti vaš način razmišljanja kako bi vam put do ostvarenja ciljeva bio lakši i uspješniji.

Jeste li se ikada zapitali kako želite urediti vlastiti život? Kako bi vaš život izgledao u idealnom svijetu ili ako biste imali nekakav čarobni štapić kojim biste mogli ostvariti sve svoje želje? Moglo bi se reći kako je to najvažnije pitanje koje si možete postaviti. Tražeći odgovore na ta i slična pitanja određujete svoje kratkoročne i dugoročne ciljeve i definirate prioritete. Razmišljajući o njima izgrađujete svoje životne snove, ali još važnije, radite prvi korak prema njihovu ostvarivanju.

Nažalost, mnogi od nas odustaju od pokušaja ostvarivanja naših snova. Većinom zbog negativnih misli koje proizlaze iz naših strahova i osjećaja nesigurnosti. Takve misli mogu nas odvratiti od upisivanja nekog tečaja, odlaska na ispit ili spoj sa zanimljivom osobom i time nas spriječiti u ostvarivanju svojih snova. Zato, kako bi zaista izgradili život o kojem sanjate, potrebno je prilagoditi svoj stav i način razmišljanja. Naš stav određuje naš pristup određenoj situaciji. Ako njegujete otvoren i pozitivan stav u svakoj ćete situaciji uočavati prilike i mogućnosti. Zatvorenim i negativnim stavom ograničavate svoje mogućnosti reagiranja. Naša percepcija kreira našu stvarnost. Donosimo vam 9 načina na koji promjenom vlastitog načina razmišljanja možete pozitivno utjecati na svoj život.

Vjerujte u sebe

Ponekad je najteže vjerovati u samoga sebe. Izgradnja samopouzdanja i osjećaja vlastite vrijednosti je najvažniji, ali i jedan od najtežih zadataka. Mnogi se muče s mislima koje im govore kako nisu dovoljni, nisu vrijedi i ne zavređuju dobre stvari koje im se događaju. Takve toksične misli nas ponekad mogu paralizirati i natjerati da odustanemo od naših snova. Važno je uvidjeti i internalizirati kako je svatko od nas rođen jedinstveno vrijedan. Svatko od nas vrijedan je ljubavi, uspjeha i sreće.

Osnažite se

Kada nas zadese problemi lako se osjetiti bespomoćno. Kao da smo zarobljeni ili nemamo nikakvog izbora. Ponekad zaista ne možemo utjecati na objektivne činjenice u situaciji koja nas je zadesila. No, na dvije stvari uvijek možemo utjecati; naše izbore i stavove. Uvijek možete izabrati hoćete li pasivno stajati i žaliti se ili ćete nešto i poduzeti. Hoćete li progovoriti ili ćete šutjeti. Hoćete li gledati u budućnosti ili prošlost. Pokušajte premjestiti svoj fokus sa stvari na koje ne možete utjecati na stvari koje su i dalje pod vašom kontrolom.

Vjerujte u mogućnosti

Prestanite si govoriti kako je nešto nemoguće ili ludo. Izmjenična je struja smatrana ludosti prije nego ju je Tesla patentirao. Svaki pronalazak ili postignuće započelo je ludom idejom u nečijoj glavi. Uz dovoljno predanosti i truda i vaš se san može ostvariti. Prestanite si govoriti zašto je nešto nemoguće i fokusirajte se na korake koje bi morali napraviti kako bi ostvarili ono što želite.

FOTO: Pixabay

Vjerujte u dobro

Naš mozak ima tendenciju jačeg pamćenja neugodnih iskustava. S evolucijskog stajališta ta tendencija ima smisla. Naši preci morali su naučiti kako vatra peče, kako bol znači ozljedu ili bolest koje mogu biti opasne za život. Zahvaljujući tome čovječanstvo je preživjelo do danas. Nažalost, ta tendencija nas veoma lako pretvara u cinike. Kad tome pridodamo društvene mreže i senzacionalističke vijesti fokusirane na negativnosti zbog gledanosti ili klikova lako je povjerovati kako se naše društvo raspada. No, ako malo bolje pogledate oko sebe sigurno ćete pronaći primjere pojedinaca i zajednica koje si međusobno pomažu i podržavaju. Da, na svijetu postoji mnogo zla i loših stvari, no postoji i mnogo ljubavi.

Budite prisutni u trenutku

Dok radite na ostvarivanju svojih velikih životnih ciljeva, imajte u vidu i ljepotu puta do tamo. Naravno, važno je dati sve ispite, godinu i diplomirati. No, nemojte zaboraviti uživati u druženju s kolegama, tulumarenju i učenju, upoznavanju novih ljudi i stjecanju novih iskustava. To je jednako važno kao papir koji ćete dobiti na kraju fakultetskog obrazovanja. Mnogi od nas zaglave u razmišljanju kada/onda koje može biti poprilično destruktivno. Kada bi imao/la curu/dečka bila bi sretna, da imam više novca mogao/la bi…. Ne dopustite takvim mislima da vam ukradu osjećaj zadovoljstva i sreće.

Zamijenite svoje što ako…

Pitanje što ako možda je i najtoksičnije pitanje koje si možemo postaviti. U velikoj većini slučajeva, kad si postavimo to pitanje uvijek predviđamo najcrnje posljedice moguće akcije. Što ako me odbije?, što ako ne uspijem?. Ako se i vi nađete okupirani sličnim mislima pokušajte si postaviti suprotno pitanje. Što ako osoba prihvati vaš poziv na spoj? Što ako pobijedite na natječaju? Što ako vaš prijedlog bude uspješno prihvaćen?

FOTO: Pixabay

Budite iskreni prema samima sebi

Želja za pripadanjem je jedna od osnova funkcioniranja ljudske psihe. Ta želja često dovodi do konformizma i potiskivanja vlastitih želja, osjećaja i mišljenja kako bi se uklopili. Pri tome, lako je izgubiti osjećaj vlastite vrijednosti i vlastitog identiteta. Zato pokušajte njegovati svoje jedinstvene talente i način razmišljanja. To je ono što vas čini posebnim.

Fokusirajte svoju energiju na ono pozitivno

Njegujte odnose u vašem životu koji su vam važni i koji vas ispunjavaju. Posvetite se aktivnostima u kojima ste dobri i koje vam pružaju zadovoljstvo. Hranite svoj osjećaj vrijednosti i samopouzdanja. Odvratite svoju energiju od svojih strahova i nesigurnosti i s vremenom će gotovo nestati.

Razvijte svoj osjećaj zahvalnosti

Zahvalnost je veoma snažan osjećaj koji zaista može transformirati vaš život. Možda su vam ostala tri ispita koja morate položiti u rujnu, no položili ste pet ispita u lipnju i srpnju. Možda nemate ogromno društvo, no imate dvije fantastične prijateljice koje su uvijek uz vas bez obzira na sve. Imate roditelje koji vas podržavaju. Nemate većih problema sa zdravljem. Upisali ste onaj sjajan tečaj koji vas veseli. Fokusirajte se na stvari koje imate i koje vas obogaćuju, umjesto na stvari koje mislite da vam nedostaju.

FOTO: PIXABAY