LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ZDRAVO SVEUČILIŠTE

Na Sveučilištu u Splitu besplatni ulošci za studentice, a cilja se i na sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu

Studentski standard se ovom inicijativom, posebno u pogledu zdravstvene zaštite, diže na veću razinu

Studentski standard se ovom inicijativom, posebno u pogledu zdravstvene zaštite, diže na veću razinu

Studentski zbor Sveučilišta u Splitu pokrenuo je projekt „Zdravo sveučilište”, kojeg su u petak na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija predstavili Tomislav Milošević, predsjednik Studentskog zbora, prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan, prorektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Stipan Janković, pročelnik Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija (SOZS) i Matea Dolić, zamjenica pročelnika Odsjeka za primaljstvo na SOZS, stoji na stranicama Sveučilišta u Splitu.

Dio projekta jest program „Menstrualno zdravlje“ kroz koji je osigurano 24 tisuće higijenskih uložaka, a nalazit će se u dispenzerima postavljenim u ženskim toaletima na svim sastavnicama splitskog sveučilišta i za studentice će biti besplatni.

Upravo smo danas na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija postavili prvi dispenzer te su za sada reakcije naših kolegica izvrsne. Cilj ovog projekta nam je ukazati i na problem menstrualnog siromaštva jer jako mali broj studentica može priuštiti adekvatnu količinu menstrualnih potrepština svakog mjeseca, kazao je predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu Tomislav Milošević.

Još jedna važna komponenta projekta je i sveobuhvatna zdravstvena zaštita za sve studente koji nemaju prebivalište u Splitu ili Splitsko-dalmatinskoj županiji. Kako stoji na stranicama UNIST, njih je na splitskom sveučilištu preko 8 tisuća i oni su ti koji nemaju adekvatnu studentsku skrb.

Stoga je Studentski zbor, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo SDŽ i Sveučilištem u Splitu, izradio jedinstveni popis dostupnih školskih liječnika za naše studente kojima se mogu javiti svakog dana – kazao je Milošević,.

Tako je najvaljen i početak veće suradnje NZJZ-a, SZ-a i Sveučilišta u Splitu, a sve s ciljem uspostave cjelovite zdravstvene zaštite studenata, koja će obuhvatiti ginekološku, psihološku i dentalnu skrb.

Podršku je ovom projektu je dalo Sveučilište u Splitu, a prorektor Sveučilišta u Splitu prof.dr. sc. Nikola Koceić-Bilan ee ustvrdio kako se ovom inicijativom studentski standard, posebno u pogledu zdravstvene zaštite diže na veću razinu.
FOTO: SVEUČILIŠTE U SPLITU