LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

Kako se motivirati za učenje? Donosimo nekoliko savjeta

Postoje mehanizmi kojima se može raditi na motivaciji i sprječavanju stresa zbog učenja pod vremenskim pritiskom. U nastavku donosimo nekoliko njih.

Postoje mehanizmi kojima se može raditi na motivaciji i sprječavanju stresa zbog učenja pod vremenskim pritiskom. U nastavku donosimo nekoliko njih.

Odabrali ste životnu profesiju, upisali toliko željeni studij, i voljeli biste se posvetiti studiju. Međutim, sjesti za stol i uopće početi učiti čini vam se nemoguće i nedostaje vam motivacije? Bez brige, dosada dok sjedite ispred materijala za učenje je sasvim uobičajena pojava. Ako je sadržaj učenja preopširan ili prezahtjevan, učenje postaje teško. Često se onda dovodimo do toga da odgađamo pripreme za ispit, seminar ili fakultetske vježbe, do zadnjega časa.

Međutim, postoje mehanizmi kojima se može raditi na motivaciji i sprječavanju stresa zbog učenja pod vremenskim pritiskom. U nastavku donosimo nekoliko njih.
 

Podsjetite se zašto učite


Podsjećanje na to zašto učite može biti odličan način da vratite svoju motivaciju. Razmislite zašto ste uopće odabrali svoj studij te se odmaknite i pregledajte svoje dugoročne ciljeve i ono što namjeravate postići kao rezultat studija. Napišite razloge na komad papira i pričvrstite ih na zid. Bilo da se radi o dobivanju dobrih ocjena, učenju o nekom području ili osposobljavanju za odabrani put karijere, vaši vas ciljevi mogu potaknuti da ustrajete u svom akademskom radu.


Napravite prvi korak


Preopterećenje logično dolazi kad vas čeka puno čitanja, gomila zadataka ili priprema za ispite. Kad ste preopterećeni, teško ćete znati odakle početi i možete doći u iskušenje da odugovlačite s poslom. U tom slučaju, napravite jedan prvi mali korak, ma što god to bilo - pripremanje radnog stola, kupovina markera i drugog materijala za učenje, tiskanje skripti i sl. Energija da nastavite dalje će sama od sebe zaiskriti kada započnete s prvim koracima. I ne brinite hoćete li se osjećati dovoljno spremnima ili motiviranima da odmah nastavite s gomilom posla i završite veliki dio istoga dana. Umjesto toga, usredotočite se na dovršavanje svakog djelića, malo po malo.


Podijelite zadatke u dijelove kojima možete upravljati


Zajedno s poduzimanjem tog prvog malog koraka, pobrinite se da podijelite zadatke u dijelove s kojima se možete nositi. Dijeljenjem zadataka na manje dijelove, manja je vjerojatnost da ćete se osjećati pretrpano i nemotivirano. Primjerice, kod pisanja seminara, podijelite svoj posao na faze istraživanja, pisanja i uređivanja. Zatim, možete dodatno podijeliti svaku fazu na manje zadatke. Tako se možete uhvatiti u koštac sa svakim korakom, jedno po jedno, umjesto da se osjećate preopterećeno i u iskušenju da čitav posao odgodite.

Drugi način za rastavljanje zadataka je korištenje tzv. Pomodoro tehnike. To uključuje jednostavnu podjelu zadataka u, recimo, intervale od 15 ili 25 minuta. Ovaj kraći vremenski raspon sprječava vas da se osjećate zastrašeni zadatkom i da izgubite motivaciju, i dapače, snažnije ćete se fokusirati. Između pauza možete ustati i imati pauze od pet minuta u kojima možete raditi što god želite. Čak i kratki odmori i male nagrade mogu pozitivno utjecati na vašu razinu motivacije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BRIDGE Communications (@brimmunication)

 

Držite se rasporeda učenja


Nekim studentima pridržavanje rasporeda učenja ili rutine omogućuje im da ostanu motivirani. S rasporedom ćete postaviti određena vremena učenja po danima, tjednima i/ili mjesecima. To vam može pomoći da ostanete usredotočeni na širu sliku i da održite fokus tijekom cijele akademske godine. Koristite digitalni ili papirnati kalendar i dodijelite blokove vremena za učenje svojim danima. To stvara naviku, dopuštajući dosljednost i uspostavljanje povezanosti između određenih doba dana i učenja u vašem danu.
 

Pridružite se nekoj grupi za učenje


Grupe za učenje sjajan su način da ostanete motivirani. Možete je vi kreirati sa svojim kolegicama i klegama ili se pridružiti već postojećoj grupi. Moći ćete razgovarati s ljudima koji imaju slične ciljeve i putovati zajedno kroz vašu akademsku avanturu. Dobro je imati grupe za učenje s ljudima koji pohađaju iste predmete kao i vi kako biste mogli razmjenjivati ​​ideje i motivirati jedni druge da ispoštuju rokove tijekom akademske godine. Ako ne znate gdje pronaći takvu grupu, započnite inicijaticu na nekoj od grupa na društvenim mrežama (zasigurno imate takvih), ili zatražite pomoć neke od studentskih udruga i drugih već oformljenih skupina na vašem fakultetu.
 

Stvorite optimalan prostor za učenje


Stvorite svoj idealan prostor za učenje kod kuće ili u studentskoj sobi. Vaše okruženje za učenje mora biti ugodno za vas, bilo da se radi o čistom, tihom, organiziranom prostoru, ili vam je pak potrebno uključiti glazbu, otvoriti prozor i osjetiti žamor izvana. Uklonite i ugasite sve što vas ometa, poput mobitela, televizije, tableta, i osigurajte si udobno i pravilno sjedenje. Isto tako, prebacite se s vremena na vrijeme na učenje u knjižnici, što vam također može pomoći da ostanete motivirani. Neki ljudi ne vole učiti u potpuno izoliranom okruženju, pa u tom slučaju može pomoći odlazak u lokalni kafić, park ili slično. 

Većina nas, ako ne i svi, vjerojatno treba dodatnu pomoć kada je riječ o održavanju motivacije za učenje. Tijekom akademske godine vjerojatno ćete redovito pregledavati materijale, dovršavati puno zadataka paralelno i ponavljati za ispite. Izbjegavajte smjene učenja od deset sati u komadu. Održavanje redovitog tempa učenja ključno je za dobro funkcioniranje i maksimalno iskorištavanje vašeg kapaciteta. Od prvog do posljednjeg od ovih koraka, pokušajte si pomoći u samostalnom poticanju motivacije, i čuvajte svoju snagu tijekom cijele akademske godine.

 
FOTO: PEXELS