LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kako se osloboditi stereotipa o izboru zanimanja?

Kad narastem bit ću?

„Ti si cura, nije to za tebe.” Ili „Pravi se muškarci ne bave time.” Zvuči poznato? Sami ste to često čuli ili pomislili? Nastavite čitati.

„Ti si cura, nije to za tebe.” Ili „Pravi se muškarci ne bave time.” Zvuči poznato? Sami ste to često čuli ili pomislili? Nastavite čitati.

Možete li se sjetiti što ste htjeli biti po zanimanju kad ste bili mali? Kako je vaša okolina reagirala na te želje? Je li vam ikad itko rekao: Ma nije to za tebe, ti si cura ili Pravi se dečki ne bave time? Da vam sutra dođe vaša kći i kaže da želi studirati Rudarsko-geološko-naftni fakultet i raditi na naftnoj platformi – biste li ju podržali ili nekako mislite da je to zanimanje za dečke? Ili zamislite da vam sin želi biti odgajatelj u vrtiću. Što vam prvo pada na pamet – mislite li da su određena zanimanja za žene, a druga za muškarce?

Vrlo često nismo svjesni predrasuda koje gajimo, a pogotovo nismo svjesni koliko ti naši stereotipi utječu na ljude oko nas, a na koncu, i na nas same. Jesi li ti danas ono što želiš biti – studiraš li na fakultetu koji te zanima, hoćeš li za koju godinu raditi posao koji je zaista tvoja strast i za koji imaš poziv? Ako je odgovor ne – vrijeme je za promjenu!

Budi ono što želiš!

U svom životu trebaš ispuniti ona očekivanja koja imaš od sebe. Poštovati roditelje i druge osobe koje su ti važne ne znači da se moraš ukalupiti u njihova mišljenja i stavove. Budi ono što želiš biti i pusti druge da budu ono što oni žele biti. Sad sigurno misliš – koja floskula. Ali stvari bi trebale biti tako jednostavne. U 21. stoljeću nitko se ne bi trebao osjećati loše, neprihvaćeno ili manje vrijedno zbog izbora zanimanja. Ne mora svaka cura znati kuhati, niti svaki dečko mora znati popraviti bicikl. Ono što moraju i jedno drugo jest posvetiti svoje vrijeme stvarima koje vole raditi.

Jedna narodna izreka kaže da se iz malena trn oštri. Možda sad niste mali, ali stignete osvijestiti stereotipe koje ste usvojili i raditi na promjeni. Sutra ćete odgajati svoju djecu – budite bolji zbog njih, učite ih jednakosti. Uz obitelj, vrlo važan faktor u odgoju su i škole. Jednakost IN, stereotipi OUT edukacijska je platforma i projekt za nastavnike, stručne službe i odgajatelje u vrtićima koja pomaže u prepoznavanju stereotipa i aktivno doprinosi stvaranju jednakosti među učenicima i učenicama. Škole su idealno mjesto za osvještavanje i promjenu ustaljenih obrazaca ponašanja kojima se podržavaju rodni stereotipi, zbog kojih djeca i mladi nerijetko izaberu zanimanje sukladno očekivanjima okoline umjesto prema svojim interesima i sposobnostima. Stvari se kreću mijenjati na bolje – budite i vi dio rješenja. Prvi korak k tome jest osvijestiti i imenovati vlastite stereotipe te da ih se onda pomalo rješavati. Zajedno gradimo bolju budućnost i za nas i našu djecu. 

FOTO: PEXELS