LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti kreativci - intervju s Dorom Orešić

Jedna studentica nikad ne može imati previše Nakiticha

Dubrovačka studentica Dora izrađuje samo poseban i unikatan nakit. U njezinoj radionici radi se punom parom, a nama je otkrila što i kada najviše voli raditi te koliko je spretna kad je marketing u pitanju.

Dubrovačka studentica Dora izrađuje samo poseban i unikatan nakit. U njezinoj radionici radi se punom parom, a nama je otkrila što i kada najviše voli raditi te koliko je spretna kad je marketing u pitanju.

Kroz seriju članaka Studenti kreativci donosimo pozitivne i inspirirajuće priče mladih studenata koji imaju puno poduzetničkog duha! Uz redovite obveze u obliku predavanja, treninga i posla, stignu se baviti hobijima koje uspješno pretvaraju u biznis. Ovaj put na redu je studentica iz Dubrovnika koja izrađuje poseban nakit. 

FOTO: Dora Orešić

25-ogodišnja Dubrovčanka Dora Orešić studentica je informacijske tehnologije u rodnom gradu. Kaže kako je od djetinjstva voljela raditi bilo što, samo da je kreativno i uz puno nereda – modeliranje, crtanje... pa je došao red i na nakit. 

– Nakit mi se uvijek sviđao i htjela sam raditi nešto drukčije,  jako me inspirirao hrvatski tradicijski nakit – pogotovo samoborskog kraja koji je rađen od sitnih perlica, to je vjerojatno bila prva inspiracija da počnem raditi baš nešto takvo! – kaže ova kreativka. 

Početci nikad nisu laki, pogotovo u današnje vrijeme u kojem je potrebno imati puno marketinškog znanja i biti prisutan na društvenim mrežama kako bi bio primijećen. Dora nam kaže da ni njen početak nije bio lagan i da je bio pomalo nespretan, a njene prve žrtve uvijek su bile mama i tetka. Nije imala ni pravi materijal, a ni vještine. Tijekom godina stekla ih je te je naučila koji su materijali dobri, a koji ne. Tvrdi da se uvijek trudi da nađe što kvalitetniji materijal kao što su japanske staklene perlice, konac koji ne puca, metalne komponente bez nikla i sl.

FOTO: Dora Orešić

– Dobar materijal je važan isto kao i vještina izdrade, jer kad na neki od radova potrošim i preko 50 sati posla, onda želim da taj predmet i traje, što su i moje klijentice primijetile. – posebno naglašava. 

U početcima su najviše naručivale prijateljice i kuma, a tijekom godina stekla je stalne klijente koji često naručuju što za sebe, što za neki poklon. Najviše prodaje u galeriji Dubrovačka kuća. Ondje se nalazi čitav pano i polica prepuna nakita. Dora tvrdi da rijetko prodaje preko društvenih mreža jer smatra da nije spretna u pisanju postova, a i često je lijena staviti dobru sliku i sl. Stalno govori da će ove godine svaki dan nešto objaviti i napisati, ali nikako da krene. 

FOTO: Dora Orešić

Na pitanje što sve ima u ponudi, Dora brzo odgovara: svašta! Kaže da uvijek radi nešto novo, a najviše sa sitnim japanskim perlicama u tehnici veza ili tkanja. Tu su ogrlice, narukvice i naušnice, ponekad i koji prsten. S vremena na vrijeme radi i sa srebrenom ili bakrenom žicom te su joj ti radovi jako dragi, ali na žalost ne stigne uvijek jer se radi o podosta zahtjevnoj tehnici.

Naša sugovornica nema nekih posebnih anegdota uz naruždbe, osim kasnonoćnih izrada koje uvijek budu smiješne i nikako da ih privede kraju. Posebno je sretna kad njezin nakit završi po svim dijelovima svijeta, a oduševilo ju je kreiranje za jednu mladenku, koja je odlučila odabrati baš njene rukotvorine za taj važan dan. 

– Najdraži proizvod mi je mali privjesak koji je napravljen od inekcije inzulina koju rastavim i u nju napravim minijaturnu ružu, taj mi je komad drag iz više razloga, kao reciklaža, kao podsjetnik na jednu od mojih najdražih knjiga – Malog princa – koju možete vidjeti na naslovnici. –

FOTO: Dora Orešić

Najveća podrška u radu joj je mama, čija iskrenost uvijek služi kao poticaj za napredak i još kvalitetniji nakit koji vole sve cure. Kad su ispiti, Dora izradu ostavi po strani, ali kada sve prođe, kaže nam, može raditi i po tjedan dana u komadu da nadoknadi vrijeme i pretvori u stvarnost sve ideje koje su se nakupljale u glavi. 

FOTO: Dora Orešić

Za kraj ima poruku za sve buduće kreativce koji su pomalo nesigurni i koje je strah mogu li uspjeti uskladiti sve obveze.

– Treba probati i ne odustajati lako, rijetko je išta savršeno iz prve. Treba se truditi i pokušati biti originalan. –

Ako vas je kreativnost naše sugovornice očarala, možete posjetiti njezin Nakitich. Ovo je bio još jedan u nizu kratkih intervjua o studentima i njihovim hobijima. Ako ste ih propustili, provjerite što su nam ispričali neki od nedavno predstavljenih kreativaca: Matea, TenaMarijaPaulaLukaDoroteja i Petra.

FOTO: DORA OREŠIĆ