LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Apel probave

Odbacite svakodnevne štetne navike poslije jela

Saznajte koje su naše svakodnevne navike poslije jela štetne za organizam, posebice probavu.

Saznajte koje su naše svakodnevne navike poslije jela štetne za organizam, posebice probavu.

Loših navika teško se riješiti, a još je gore kada živimo u neznanju i nismo svjesni čestih navika koje mogu biti vrlo štetne za naš organizam. Tako najčešće griješimo kroz rutine nakon jela u kojima previše uživamo da bismo uopće postali svjesni njihove štetnosti. Dakle, što ne smijemo raditi odmah nakon jela?

Ne olabavljujte remen

Ne budite Al Bundy poslije jela. Popuštanje remena poslije jela može lako dovesti do zapletaja i zastoja u crijevima, a tek vas onda čeka prava zabava.

Ne pušite

Vjerujemo da neki od vas nakon dobrog jela vole sjesti, zaklopiti oči i zapaliti cigaretu u čast dobrom ručku i napuhnutom trbuhu. No, stručnjaci su eksperimentima dokazali da je pušenje jedne cigarete poslije jela isto kao pušenje 10 cigareta, te tako povećava izglede za dobivanje raka.

FOTO: Wikimedia

Ne kupajte se

Ono na što bi vas roditelji na moru uvijek upozoravali. Kupanje dovodi do jačeg dotoka krvi u ruke, noge i tijelo tako da količina krvi oko želuca biva smanjena. To slabi probavni sustav u želucu. Vi u more, a more toga iz vas!

Ne pijte čaj

Da, čak i to može biti loše. Sadržaj proteina koji unesemo jelom očvrsnut će, a time je onda otežana probava. Ne idite protiv probave ako boga znate!

Ne jedite voće

Recite ne voćnom desertu odmah nakon obilnog jela. Uzimanje voća odmah poslije obroka čini da se želudac napuše od zraka. Zato voće jedite sat ili dva poslije obroka ili sat prije.  

FOTO: Flickr

Ne šetajte    

Kažu da tko poslije jela prošeta sto koraka, doživi 99. Ma da. Šetanje ometa probavni sustav pri apsorbiranju hranjivih tvari iz unesene hrane. Pustite da se hrana slegne, ne budite baš toliki avanturist jer vas vaše tijelo u tome očito neće podržati.   

Ne spavajte

Hrana koju ste unijeli neće se moći dobro probaviti što dovodi do želučanih problema i infekcije crijeva. Probava je osjetljivo područje kojemu je lako naštetiti čega se zatim teško riješiti. Zato slijedite onu staru: bolje spriječiti nego liječiti!

FOTO: FLICKR