LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Radi se od tofua

Izabran najinovativniji biljni proizvod – veganska kajgana

Kajgana od tofua nastala je u sklopu projekta „Proizvodimo održivo, jedimo zeleno” koji provodi udruga Prijatelji životinja.

Kajgana od tofua nastala je u sklopu projekta „Proizvodimo održivo, jedimo zeleno” koji provodi udruga Prijatelji životinja.

U Hrvatskoj dosad nije bilo moguće kupiti gotovu vegansku kajganu. No mali hrvatski proizvođač biljne hrane, koji je već osvojio gurmane finim vege ćevapčićima i drugim ukusnim proizvodima uz koje svi mogu zaboraviti na meso, izdvojio se kao najinovativniji upravo zbog gotove veganske kajgane koju prije konzumacije treba samo podgrijati.

Na tu činjenicu ponosni su i Prijatelji životinja jer je kajgana od tofua nastala u sklopu njihova projekta Proizvodimo održivo, jedimo zeleno. Njime su domaće proizvođače potaknuli da proizvedu i plasiraju na tržište nove veganske proizvode, a na putu do toga pomogli im savjetovanjem, davanjem ideja, pa čak i imenovanjem proizvoda. 

Cilj projekta je ostvarivanje i jačanje suradnje hrvatskog poljoprivrednog sektora fokusiranog na proizvodnju biljnih proizvoda te promocija i povećanje vidljivosti biljnih proizvoda i održivog načina prehrane. Projektu je potporu dalo i Ministarstvo poljoprivrede. Proizvodimo održivo, jedimo zeleno uklapa se u prioritet Europske strategije za pametan i održiv rast te promicanje rastuće ekonomije biljne hrane koja neusporedivo manje zagađuje okoliš, štedljivije iskorištava prirodne resurse, spašava milijarde životinja i zdravija je, objašnjavaju iz udruge Prijatelji životinja.

– Mnogima je nezamislivo da kajgana može biti bez jaja, a sličnog okusa, teksture i još lakšeg načina pripreme. Govoreći o veganskim fritatama, kajganama ili omletima, najčešće podrazumijevamo kajganu od tofua ili omlet od slanutkova brašna. U domaćoj radinosti, tofu se razmrvi na ulju i kombinira s kurkumom radi boje i začinom crna sol, koja miriše po jajima. Novi proizvod ispunio je sva naša očekivanja: dovoljno je samo otvoriti paket i uživati u ukusnom obroku punom bjelančevina i bez kolesterola. Posebno smo zadovoljni što će premijeru doživjeti na ZeGeVege festivalu 3. i 4. rujna. – ističu iz udruge Prijatelji životinja.

Prijatelji životinja pozivaju sve da dođu na ZeGeVege festival, saznaju koji će ostali proizvodi biti proglašeni najinovativnijim veganskim proizvodima i uvjere se da za baš sve obroke koje su navikli konzumirati postoje jednako ukusne inačice, koje su zdravije i mogu zaustaviti klimatske promjene. Na ZeGeVege festivalu naći će se i već poznati popularni proizvodi poput Stelline kobasice i vege finih ćevapčića, ali i inovacije poput veganskog meda, kremšnita od batata, trave za mačke pod simpatičnim imenom Klice za mice, pesta s koprivom, kao i mnoštvo drugih veganskih proizvoda na stotinu štandova i u restoranima.

Na web-stranici udruge mogu se naći informacije kako zamijeniti jaja u receptima te sve informacije o ovogodišnjem ZeGeVege festivalu i projektu Proizvodimo održivo, jedimo zeleno.

FOTO: PRIJATELJI ŽIVOTINJA