LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
RIZIČNO SEKSUALNO PONAŠANJE

Istraživanje pokazalo: američki studenti jedva koriste kondom tijekom seksa, rastu gonoreja i sifilis

Mnogi mladi završavaju srednju školu bez da su dobili sveobuhvatan seksualan odgoj te podaci pokazuju da je manja vjerojatnost da će mladi danas dobiti ključne informacije o seksu, nego što je to bilo prije 25 godina. 

Mnogi mladi završavaju srednju školu bez da su dobili sveobuhvatan seksualan odgoj te podaci pokazuju da je manja vjerojatnost da će mladi danas dobiti ključne informacije o seksu, nego što je to bilo prije 25 godina. 

U jeku rasprava o pravu žena na izbor koje se posljednjih tjedana odvija u Americi zbog mogućnosti da će Vrhovni sud zabraniti pobačaj, na raspravu je došla i tema seksualnog odgoja koji sada treba posebno dobiti na važnosti.

Zagovarači prava na izbor i tjelesnu autonomiju žena nerijetko spominju kako bi srednje škole trebale uvesti efikasan program seksualnog odgoja, no u Americi je ono gotovo nepostojano pa fakulteti moraju popuniti prazninu koju su stvorile srednje škole.

Mnogi mladi završavaju srednju školu bez da su dobili sveobuhvatan seksualan odgoj te podaci pokazuju da je manja vjerojatnost da će mladi danas dobiti ključne informacije o seksu, nego što je to bilo prije 25 godina, prenosi Ms.

Novo istraživanje u Americi pokazalo je kakvo je stanje seksualnog odgoja u toj zemlji.

Samo 16 saveznih država zahtijeva da se u školi uče upute o korištenju kondoma i ostalih mjera kontracepcije, a čak 34 država zahtijevaju da škole djecu uče apstinenciji u zamjenu za kvalitetan seksualni odgoj. U 13 država seksualni odgoj i podučavanje o HIV-u i ostalim spolno prenosivim bolestima ne moraju biti primjereni dobi, medicinski točni, kulturološki osjetljivi ili utemeljeni na činjenicama. Uz to, sedam država ima program u kojem se izričito diskriminira LGBTQIA+ zajednica.

Dakle, nekvalitetan, odnosno nepostojeći seksualni odgoj doprinosi rizičnom seksualnom ponašanju koje je istraživanje pokazalo. 

Novo istraživanje koje je ispitivalo američke studente u ljetnom semestru 2021. godine pokazalo je kako je samo 38 posto muškaraca koristilo kondom tijekom vaginalnog seksa u zadnjih 30 dana – što je pad u odnosu na 50 posto 2018. godine. Statistike su bile slične i za žene, sa samo 34 posto ispitanika koji su izjavili da su uvijek koristili kondom, što je pad u odnosu na 42 posto u 2018.

Stoga, ne iznenađuje da se među studentima povećala stopa pozitivnih na gonoreju i sifilis. Ove alarmantne statistike naglašavaju potrebu za češćim i pouzdanijim informacijama o tome kako imati siguran seksualni odnos tijekom studiranja.

Istraživanje je pokazalo kako je potreba za sveobuhvatnim seksualnim odgojem još od srednje škole velika i da promicanje apstinencije ne dovodi do željenih rezultata. 
FOTO: UNSPLASH