LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Životne navike

Znanstvenici s Medicinskog fakulteta istražili utjecaj lockdowna na životna ponašanja

Od ukupnog broja ispitanika 30% njih izjasnilo se da su se udebljali, te su naveli da su uplašeni, obeshrabreni i tužni.

Od ukupnog broja ispitanika 30% njih izjasnilo se da su se udebljali, te su naveli da su uplašeni, obeshrabreni i tužni.

Istraživači s Medicinskog fakulteta u Splitu pozivaju na promicanje zdravog načina života zbog negativnih učinaka lockdowna na životna ponašanja i promjene raspoloženja, prenosi Hina. Proveli su, naime, ispitivanje na 3027 sudionika iz opće populacije koji su popunili online upitnike o životnim navikama i promjenama raspoloženja prije i za vrijeme lockdowna.

Veći dio ispitanika bile su žene, njih čak 70%. Od ukupnog broja ispitanika 30% njih izjasnilo se da su se udebljali, te su naveli da su uplašeni, obeshrabreni i tužni. Smanjio se broj onih koji povremeno piju, dok se povećao udio onih koji piju manje od sedam pića tjedno ili više.

Oko 90% ispitanika reklo je da poštuje većinu ili sva propisana ograničenja, pri čemu prednjače žene, navode autori Zoran Đogaš, Linda Lušić Kalcina, Ivana Pavlinac Dodig, Sijana Demirović, Katarina Madirazza, Maja Valić i Renata Pecotić. Sudionici koji su doživjeli potres razvili su simptome PTSP-a, anksioznosti i depresije.

Zdravstveni radnici trebali bi, napominju istraživači, naglasiti uloge svakodnevnog vježbanja poput promicanja antioksidativnih i protuupalnih procesa, ublažavanja stresa i jačanja aktivnosti obrane imunološkog sustav jer manjak aktivnosti dovodi do kardiovaskularnih problema, kao i problema s raspoloženjem i mentalnim zdravljem.
FOTO: PIXABAY