LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravlje ljeti

I blaga dehidracija može imati značajan utjecaj na funkcioniranje organizma

Prepoznajte simptome dehidracije i poboljšajte svoju koncentraciju i produktivnost u ove vruće ljetne dane.

Prepoznajte simptome dehidracije i poboljšajte svoju koncentraciju i produktivnost u ove vruće ljetne dane.

Često se kaže kako je voda izvor života, i to je zaista istina. Život na Zemlji započeo je upravo zbog prisutnosti vode, a ona čini i oko 2/3 našeg tijela. Bez vode čovjek bi umro za tri do četiri dana, dok bi bez hrane mogao preživjeti i do tri tjedna. Pijenje dovoljne količine vode iznimno je važno za optimalno funkcioniranje našeg cjelokupnog organizma, osobito ljeti kada su temperature visoke i gubimo mnogo vode znojenjem.

Žeđ je glavni znak kojim nam naše tijelo javlja kako je izgubilo previše vode. No, čak i blaga dehidracija, prije pojave same žeđi, može znatno utjecati na vaše mentalno i kognitivno funkcioniranje. Znaci blage dehidracije mogu biti vrlo suptilni, poput ćudljivosti ili teškoća pri koncentraciji, pa mnogi misle kako su umorni jer se nisu dovoljno naspavali, a sve što im treba su dvije-tri čaše vode.

Studija koja je nedavno objavljena u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise pokazala je kako blaga dehidracija može značajno smanjiti kognitivne sposobnosti, osobito pri obavljanju zadataka koji zahtijevaju pozornost, egzekutivne funkcije i motoričku koordinaciju. Prema istoj studiji, blaga je dehidracija kada ste dehidrirani oko 2%. Važno je napomenuti kako ta blaga razina dehidracije možda uopće neće potaknuti žeđ, pa osoba neće biti svjesna kako njenom tijelu nedostaje vode. Druga studija, koja je objavljena u časopisu Physiology & Behavior, pronašla je kako dehidracija od samo 1% može uzrokovati deficite u vizualnoj i radnoj memoriji te egzekutivnim funkcijama mozga kod zdravih žena. Dobra je vijest kako svi negativni učinci blage dehidracije mogu biti poništeni jednostavnim nadomjeskom tekućine.

Još neki simptomi blage dehidracije jesu i blaga vrtoglavica, umor, suha usta i boja urina koja je žuća nego što je normalno za vas, pa obratite pozornost i na njih. Svaki je organizam poseban, pa su tako drugačije i individualne potrebe, no stručnjaci preporučuju pijenje 2-3 litre vode dnevno, osobito za vrijeme visokih temperatura ili bolesti. Znojenjem gubimo i elektrolite, odnosno soli iz organizma, pa je preporučljivo u vodu dodati prstohvat soli kako bi se nadomjestio i taj gubitak. A dehidraciju možemo spriječiti i konzumiranjem hrane bogate vodom, poput lubenica, dinja ili krastavaca jer oko 20% našeg dnevnog unosa vode dolazi upravo iz hrane.

FOTO: PIXABAY