LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova pravila

HZJZ uveo promjene u vezi samoizolacije i Covid potvrda; evo što je sve novo

Mijenja se trajanje samoizolacije, trajanje Covid potvrda te pravila o tome tko mora u samoizolaciju.

Mijenja se trajanje samoizolacije, trajanje Covid potvrda te pravila o tome tko mora u samoizolaciju.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je nova pravila u vezi trajanja samoizolacije, izdana su nova pravila tko mora, a tko ne mora u samoizolaciju te se mijenja trajanje Covid potvrda, piše Dnevnik.hr.

Samoizolacija je ponovno s deset produljena na četrnaest dana, a četrnaest dana računa se od posljednjeg kontakta s oboljelim. 

U samoizolaciju, prenosi Dnevnik.hr, ne moraju svi koji su cijepljeni s obje doze cjepiva, odnosno jednom ako je riječ o Johnsonovom cjepivu Janssen. Taj uvjet vrijedi ako je prošlo najmanje četrnaest dana od završetka cijepljenja, a ne više od devet mjeseci. Trajanje cjepiva također je promijenjeno jer je prije vrijedilo sedam mjeseci.

Druga kategorija su osobe koje su preboljele Covid i u osam mjeseci od preboljenja dobile prvu dozu cjepiva. One u karantenu neće morati još devet mjeseci nakon te prve doze. To ne vrijedi za imunokompromitirane osobe i one starije od 65 godina. Oni moraju primiti dvije doze neovisno o preboljenju. U samoizolaciju ne trebaju ni oni koji su u posljednjih devet mjeseci preboljeli Covid i to mogu dokazati laboratorijskim nalazom.

Ovim trima kategorijama (u potpunosti cijepljeni, oni koji su preboljeli Covid i primili prvu dozu cjepiva te oni koji preboljeli Covid u posljednjih devet mjeseci) produžit će se i trajanje Covid potvrda. Do sada su potvrde vrijedile sedam mjeseci za cijepljene, šest za preboljele.

Vrijedi napomenuti da se cijepljeni, s obzirom na to da cijepljenje ne sprječava u potpunosti mogućnost infekcije i prijenos infekcije, moraju strogo pridržavati mjera kojima se smanjuje mogućnost prijenosa bolesti, iako ne moraju u samoizolaciju, prenosi Dnevnik.hr
FOTO: PIXABAY