LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Suzbijanje pandemije

Sve o cjepivu, mogućim nuspojavama i planu cijepljenja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojoj je mrežnoj stranici objavio najbitnije informacije koje se tiču cijepljenja protiv bolesti COVID-19.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojoj je mrežnoj stranici objavio najbitnije informacije koje se tiču cijepljenja protiv bolesti COVID-19.

Za one koje zanima više o cjepivu protiv koronavirusa, ali i one koji imaju određene sumnje oko cijepljenja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo pripremio je kratak pregled situacije u kojemu je razjasnio zašto se umjesto lijeka koristi cjepivo, koje su moguće nuspojave, koji je plan cijepljenja i ostale bitne informacije.
Vezano: 80,9% anketiranih ne želi se cijepiti: „Ne želim biti pokusni kunić cjepivu koje se istražuje tek nekoliko mjeseci.”
Znanstvenici su na razvoju cjepiva počeli raditi odmah nakon što se koronavirus pojavio u svijetu te su tako u kratkom roku, prema onome što piše HZJZ, proizveli cjepivo koje bi trebalo odigrati ključnu ulogu u sprječavanju širenja koronavirusa jer za takav oblik virusa ne postoji neki specifičan lijek.

Plan cijepljenja još nije detaljno izrađen jer to ovisi o vremenu isporuke cjepiva, distribuciji itd., no poznato je da će se među prvima besplatno cijepiti prioritetne skupine ljudi – osobe s povećanim rizikom od teških oblika bolesti, djelatnici u zdravstvu, korisnici i djelatnici smještaja za zbrinjavanje osoba starije životne dobi i odraslih osoba s invaliditetom. Nakon prioritetnih skupina na redu bi trebali biti svi ostali koji se budu htjeli cijepiti, također besplatno.

Kako bi cjepivo bilo učinkovito, potrebno je primiti dvije doze u razmaku od nekoliko tjedana, a to će biti moguće u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi. Prema onome što iznosi HZJZ, cjepitelji će biti liječnici obiteljske medicine, njih oko 2100, liječnici školske medicine kojih je oko 155, oko 100 epidemiologa te drugi liječnici i zdravstveni djelatnici kojima je to dozvoljeno sukladno Zakonu.

Hoće li cjepivo biti sigurno?
 – Prije stavljanja na tržište svaki lijek mora proći opsežne provjere pri regulatornom tijelu te zadovoljiti postavljene stroge zahtjeve kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti. U ovom slučaju, da bi cjepivo bilo dozvoljeno na teritoriju Europske unije, treba ga odobriti Europska agencije za lijekove.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode podsjeća da su zahtjevi vezani uz sigurnost primjene jednaki za cjepiva za COVID-19 kao i za bilo koje drugo cjepivo u Europskoj uniji (EU) te se ovi strogi zahtjevi ne snižavaju ni u kontekstu trenutačne pandemije. Iako se za ova cjepiva razvoj i regulatorni postupci provode ubrzano, konačno odobrenje mogu dobiti samo ako se dokaže da imaju pozitivan sigurnosni profil.
Jesu li moguće nuspojave?

Nuspojave su pitanje koje vjerojatno najviše zanima sve one koji se žele ili ne žele cijepiti. Načelno nitko ne može sa stopostotnom sigurnošću reći da nema nikakvih nuspojava, no prije nego što se cjepivo odobri, kliničkim podacima dokazuje se da su koristi veće od potencijalnih rizika. 
– Sigurnost svih lijekova intenzivno se prati, kako u ispitivanjima prije davanja odobrenja tako i kroz različite studije te sustave spontanog prijavljivanja nuspojava koji se provode nakon što se cjepivo nađe na tržištu. Na nacionalnoj razini nuspojave cjepiva prati HALMED u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. HALMED zaprima prijave sumnji na nuspojave od strane zdravstvenih radnika i nositelja odobrenja za stavljanje lijeka u promet te izravno od pacijenata. Sve zaprimljene prijave smatraju se sumnjama na nuspojavu lijeka i koriste se za kontinuiranu procjenu sigurnosnog profila lijeka, čime se osigurava da se u prometu nalaze samo oni lijekovi čiji je omjer koristi i rizika primjene pozitivan.
Odobrenju cjepiva prethodi provjera njegove sigurnosti i djelotvornosti, što se temelji na rezultatima kontroliranih randomiziranih kliničkih ispitivanja. Naime, na temelju nekih kriterija odabere se nekoliko osoba koje će primiti cjepivo te će ih se zatim nadzirati u kontroliranim uvjetima. Nakon tog ispitivanja i nakon što cjepivo bude vani i dalje se kontinuirano prate svi lijekovi, cjepiva i ostalo.

Detaljnije informacije dostupne su na poveznici.
FOTO: PIXABAY