LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podaci HZJZ-a

Gotovo dvije trećine odraslih osoba u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je podatke o udjelu osoba s prekomjernom tjelesnom masom i pretilih osoba u odraslom stanovništvu Hrvatske.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je podatke o udjelu osoba s prekomjernom tjelesnom masom i pretilih osoba u odraslom stanovništvu Hrvatske.

Dok je 34% odraslih koji su živjeli u Republici Hrvatskoj u 2019. godini imalo normalnu tjelesnu masu prema svom indeksu tjelesne mase (ITM), gotovo dvije trećine (65%) imalo je prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu (42% prekomjernu tjelesnu masu i 23% debljinu), a 1% stanovnika bilo je pothranjeno, podaci su to koje je iznio Hrvatski zavod za javno zdravstvo i koji su dio novih rezultata Europske znanstvene ankete.

Zanimljivo je da udio osoba s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom pada kako raste razina obrazovanja. Dakle, što je viša razina obrazovanja, to je niži udio prekomjerne tjelesne mase ili debljine. Dok je u 2019. godini udio odraslih s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom među onima s niskom razinom obrazovanja bio 73%, među onima sa srednjom razinom obrazovanja bio je 66%, a među onima s visokom razinom obrazovanja 53%. Udio osoba s debljinom također pada s razinom obrazovanja – 33% odraslih s niskom razinom obrazovanja ima debljinu, 23% njih sa srednjom, dok je udio visokoobrazovanih osoba s debljinom 14%.

Udio odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom značajno se razlikuje u pojedinim državama članicama Europske unije. Najviši udjeli zabilježeni su u Hrvatskoj i Malti, gdje je 65% odraslih osoba imalo prekomjernu tjelesnu masu u 2019. godini.

U svim državama članicama Europske unije su u 2019. godini zabilježeni viši udjeli prekomjerne tjelesne mase ili debljine među muškarcima u usporedbi sa ženama. Najveće razlike zabilježene su u Luksemburgu (59% muškaraca prema 38% žena), Češkoj (70% prema 51%) i Cipru (59% prema 41%). I u Hrvatskoj je zabilježena velika razlika prema spolu, 73% muškaraca imalo je prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu u odnosu na 59% žena.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo dodaje da će detaljniji prikaz podataka o prekomjernoj težini i debljini u Hrvatskoj biti objavljen u zasebnoj publikaciji koja je u pripremi.
FOTO: PIXABAY