LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
POSLJEDICE STRESA

Financijski stres: što se događa vašem tijelu kad brinete zbog novca?

Britanski istraživači proveli su studiju u kojoj su istraživali različite vrste stresa i njihov utjecaj na zdravlje.

Britanski istraživači proveli su studiju u kojoj su istraživali različite vrste stresa i njihov utjecaj na zdravlje.

Nije sve u novcu, ali nešto ipak i je – tako je barem pokazalo istraživanje znanstvenika s londonskoga University Collegea (UCL) i Kings Collegea. Studijom su dokazali da stres uzrokovan financijskim problemima uzrokuje najveću štetu za zdravlje i opću dobrobit pojedinca, piše Hina.
 


VEZANO: Kako se boriti sa stresom zbog ispitnih rokova?


 

Usporedba šest različitih vrsta stresa


Utvrđeno je da financijski stres najviše utječe na zdravlje i opću dobrobit pojedinca, uz to ubrzava proces starenja, utječe na biomarkere zdravlja, a osjeti se i jak utjecaj na mentalno zdravlje, u usporedbi s posljedicama drugih oblika stresa – tugovanje zbog bolesti, velikog gubitka ili razvoda, skrbi za teško bolesnu ili invalidnu osobu te invaliditetu.

U istraživanju je sudjelovalo gotovo 5000 odraslih osoba u dobi od 50 ili više godina, što je čini nacionalno reprezentativnom  – istraživači su proučavali kako različite vrste kroničnog stresa utječu na pokazatelje zdravlja kod starijih dobnih skupina.
 

Dugoročne posljedice


Od šest najčešćih vrsta stresa, utvrđeno je da financijski stres ima dugoročan utjecaj na promjene u imunosnom, živčanom, ali i hormonalnom utjecaju.  Gledajući dugoročno, povezan je s najrizičnijim ishodima – vjerojatnost da nakon četiri godine stresa zbog financijske situacije razvijete visokorizičan zdravstveni profil je 60 posto veća, nego kod nekoga tko ne brine o financijskoj situaciji.

Kada je u pitanju na primjer razvod, tada ta vjerojatnost raste za 19 posto, što je znatno manje. Također, veza između financijskog stresa i zdravstvenih posljednica, zadržala se neovisno o genetici, spolu, dobi i socioekonomskim čimbenicima ispitanika.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA