LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
RODITELJI I UČITELJI

Evo što se zapravo krije iza 4 najčešće rečenice kojima roditelji opisuju svoju djecu

Ovo su rečenice koje roditelji često govore o svojoj djeci, a mogle bi biti znakovi upozorenja. Učiteljica Danielle Lyon otkrila je i zašto.

Ovo su rečenice koje roditelji često govore o svojoj djeci, a mogle bi biti znakovi upozorenja. Učiteljica Danielle Lyon otkrila je i zašto.

Učiteljica Danielle Lyon provela je devet godina radeći kao nastavnica engleskog, podučavajući sve uzraste od osnovnoškolske dobi do odraslih te je na tom putu otkrila četiri rečenice koje roditelji često govore o svojoj djeci, a mogle bi biti znakovi upozorenja, a objasnila je i zašto, prenosi Index.hr

„Moje dijete nema dovoljno samopouzdanja”

Sramežljivost se može dešavati iz nekoliko razloga, a važno je ustvrditi one točne. Tako se može na vrijeme reagirati i donijeti odluke za djetetovu dobrobit.

Ovaj nedostatak samopouzdanja zapravo može biti zato što učenik ne razumije materiju na satu, pa je previše sramežljiv da bi se uključio. Također se mogao dogoditi neki prošli incident u školi koji im je srušio samopouzdanje, a to bi čak mogao biti znak nasilja jer ne osjećaju podršku svojih vršnjaka, objašnjava Danielle.


„Moje dijete je naprednije od vršnjaka”

Roditelji bi to mogli reći ako im dijete kaže da mu je dosadno u školi. Možda mu rješavanje zadataka ide brže i lakše nego nekim drugim učenicima. Ponekad se zaista radi o tome da je učenik napredniji, ali ponekad učenici to mogu koristiti kao ispriku za lijenost, objašnjava.

U nekim slučajevima stvar može biti potpuno suprotna, a dijete se zapravo jako muči s radom. Zato je važno da roditelji surađuju s učiteljem svog djeteta kako bi se otkrio pravi uzrok, dodaje.


„Moje dijete više voli samoću”

Kad roditelji to spomenu učitelju, to često znači da je roditelj zabrinut da se njegovo dijete ne povezuje s drugima ili ne druži na pravi način s drugom djecom.

U stvarnosti nema ništa loše u tome da su prirodno introvertirani jer ova djeca često imaju tendenciju da razviju visoku razinu kreativnosti i mašte. Međutim, u školi, a i kasnije u životu, morat će se naviknuti na povremeni rad u grupama i zato s djetetom treba raditi da bi se što bolje snašlo u tome, rekla je profesorica.


„Moje dijete ne govori kako mu je u školi''

Ako vaše dijete ne razgovara s vama o školi, onda postoji vjerojatnost da ne uživa u njoj i da se ne povezuje dobro s određenim predmetom ili drugim učenicima.

Međutim, ako je dijete tek krenulo u školu, to bi moglo biti sasvim normalno i nije razlog za posebno zabrinutost, govori Danielle.


Također, objašnjava da je to zato što se mlađi uzrasti često ne mogu sjetiti što su radili u školi ili su imali previše doživljaja koje jednostavno ne žele podijeliti s roditeljima.

Ako su stariji i svejedno ne žele nikada reći kako im je bilo u školi ili barem što su radili tog dana, možda jednostavno ne uživaju na satu ili je posrijedi neki drugi, ozbiljniji problem. U tome slučaju pokušavamo otkriti o čemu se točno radi kako bismo riješili eventualni problem, dodaje.

 
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA