LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti

Evo kako ublažiti negativan utjecaj stresa na vaše zdravlje i život

Stresan tempo, posao, ispiti ili obaveze čine vas nervoznima i razdražljivima? Ako ste svjesni da ne možete odgađati posao pred vama, a stres vam počinje utjecati na normalno funkcioniranje, donosimo nekoliko jednostavnih prijedloga kako smanjiti njegov utjecaj!

Stresan tempo, posao, ispiti ili obaveze čine vas nervoznima i razdražljivima? Ako ste svjesni da ne možete odgađati posao pred vama, a stres vam počinje utjecati na normalno funkcioniranje, donosimo nekoliko jednostavnih prijedloga kako smanjiti njegov utjecaj!

Vrlo često nismo ni svjesni negativnog utjecaja stresa, a kako se znaju obveze i privatni problemi gomilati, stres, anksioznost i nervoza samo se povećavaju. Ponekad imamo osjećaj da se sve događa baš u ovom trenutku i da se vrtimo u začaranom krugu.

Kako onda u takvim periodima uhvatiti predah i smiriti se? Donosimo nekoliko prijedloga kako si pomoći kada osjetimo da nas stres preplavljuje!

Jutarnji rituali stimuliraju dan

Ne kaže se uzalud da se po jutru dan poznaje. Ako se ujutro dugo vrtite po krevetu i izbjegavate sve što vas čeka, kolika je vjerojatnost da ćete napraviti sve što trebate? Umjesto da se osjećate poraženo od trenutka kada otvorite oči, planirajte unaprijed nešto što vas veseli.

Neovisno o tome je li riječ o jutarnjoj tjelovježbi ili petnaest minuta tišine uz prvu kavu, započnite dan sa stvarima koje vas čine sretnima i motiviranima. Nemojte žuriti da u svoje jutarnje rituale ubacujete mobitel i provjeravanje mailova, društvene mreže ili vijesti. Dan ne možete započeti iznova, ali informacije uvijek možete nadoknaditi!

Kako se riješiti loših navika kod prelaska iz srednje škole na fakultet?


Izrazite svoju kreativnost

Prema istraživanju iz 2018. godine, dokazano je da već 45 minuta utrošenih u nekakvu vrstu umjetnosti, neovisno o razini produkcije ili umjetničkog talenta osobe, dolazi do značajnog smanjena kortizola, poznatog kao hormona stresa kod 75% sudionika, prenosi Lifehack.

Bilo koji oblik kreativnosti može biti dobar predah. Izradili vi nešto svojim rukama ili samo glasno pustili svoju omiljenu playlistu i plesali po sobi, bitno je znati što nas može opustiti i na koji način utječe na nas. Pet minuta u danu možemo odvojiti za pjesmu koja nam uvijek diže raspoloženje ili smiruje tenzije.

Izbjegavajte nezdrave navike

Iako mnogi nakon stresnog i užurbanog dana rado posežu za čašom alkohola, cigaretom ili brzom hranom, nezdrave navike mogu samo pogoršati stanje. Previše kofeina ili alkohola pred spavanje može dodatno utjecati na nemogućnost spavanja, koje nerijetko i sam stres potiče.

Uoči državne mature, donosimo vrijedne savjete za maturante


Uspostavljanje rasporeda spavanja i točnog vremena kada ćete ostaviti uređaje po strani i u miru se spremiti na spavanje, može pomoći da ublažite stres. Dovoljna je količina sna izrazito bitna jer omogućuje našem mozgu i tijelu da odmore i napune baterije kako bismo bili sposobni normalno funkcionirati.

Priroda kao ekoterapija

Istraživanja koja se razvijaju oko pojma ekoterapije, odnosno benefita boravka u prirodi sve su češća. Poznato je kako boravkom na suncu dolazi do proizvodnje vitamina D u tijelu, koji je bitan za prevenciju niza bolesti poput infekcija ili prehlade.

Međutim, jeste li znali kako su istraživači na Sveučilištu Cornell dokazali kako samo deset minuta u prirodnom okruženju može studentima pomoći da se osjećaju sretnijima i umanjiti učinke fizičkog i mentalnog stresa? Evo razloga da umjesto gledanja u zid tijekom učenja izađete u kratku šetnju, jer će ona svakako imati veći učinak na vašu produktivnost, ali i zdravlje.

Svi smo različiti, pa nam tako i različite tehnike pomažu u borbi sa stresom i balansiranjem obaveza. Bitno je ne forsirati se, poznavati vlastite granice i ono što nas opušta. Neka vam uvijek prioritet bude vaše zdravlje!

Sedam metoda za lakše učenje stranog jezika


FOTO: PIXABAY