LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mentalno zdravlje

Evo kako njegovati naš najvažniji odnos – onaj sa samima sobom

U trenutcima boli i povrijeđenosti veoma je lako upasti u negativni dijalog sa samim sobom. Izbacite toksičnost iz vašeg najvažnijeg odnosa i pružite si tretman kakav pružate najmilijima.

U trenutcima boli i povrijeđenosti veoma je lako upasti u negativni dijalog sa samim sobom. Izbacite toksičnost iz vašeg najvažnijeg odnosa i pružite si tretman kakav pružate najmilijima.

Komunikacija i druženje s drugim ljudima usmjeravaju naš razvoj i naše živote čine bogatijima. Dok često brinemo o održavanju dobrih odnosa s roditeljima i ostalim članovima obitelji, prijateljima i kolegama, najvažniji odnos često zapostavljamo – odnos sa samim sobom.

Roditeljima, braći i sestrama, dragim prijateljima ili osobama u koje smo zaljubljeni uvijek ćemo pomalo progledati kroz prste ili, primjerice, oprostiti ako dođu s isprikom, čak i kad znamo da nije 100% iskrena. Branit ćemo ih ako ih netko verbalno i fizički napadne, te biti spremni utješiti ih toplim riječima ako pate. Zašto nam je onda toliko teško učiniti to isto i za sebe?

U trenutcima boli i povrijeđenosti veoma je lako upasti u negativni dijalog sa samim sobom. Glas u glavi koji nam govori kako smo glupi, nesposobni i bezvrijedni može utišati sve ostale misli. Koliko puta niste obukli neke traperice koje vam se zaista sviđaju zato što ste umislili da vam ne stoje dobro? Prišli osobi koja vam se sviđa jer ste pomislili da je izvan vaše lige? Odustali od ispita jer ste se uvjerili kako ništa ne znate, iako ste učili mjesec dana? Takve negativne misli mogu se pretvoriti u prave začarane cikluse depresije i apatije iz kojih je ponekad veoma teško izaći. No, postoji par tehnika koje vam mogu pomoći kada primijetite da negativne misli počinju dominirati.

Pokušajte razgovarati sa samim sobom u trećem licu, kao da ste sami sebi najbolji prijatelj. Zapitajte se biste li dopustili nekome da tako razgovara s vašim bratom, sestrom ili nekom drugom vama dragom osobom. Odgovor je vrlo vjerojatno, glasno i jasno, ne. Ova tehnika može biti iznimno efikasna prije ispita, razgovora za posao i sličnih stresnih situacija. Sami sebi budite najbolji prijatelj u kojem ćete pronaći ohrabrenje.

Dodir je također veoma snažan alat koji nas poprilično brzo može prizemljiti i utišati negativne glasove u našim glavama. Zagrliti dragu osobu, životinju, pa čak i drvo, djeluje veoma terapeutski i smirujuće. Osobama koje vole red i čišćenje čak i organizacija životnog prostora može značajno pomoći u stišavanju negativnog samodijaloga u kojem su se našli. Posjedovanje hamajlije, odnosno srećonoše, može proizvesti tzv. placebo efekt koji se pokazao veoma efikasnim i kod fizičkih oboljenja. U određenim situacijama upitajte se kako ćete o sadašnjem trenutku razmišljati za godinu, dvije ili deset. Postavljanjem takvog pitanja često shvatimo kako sadašnji trenutak u budućnosti više neće izgledati kao neki ogroman problem i kako ćemo sve što nam se trenutno događa jednom ostaviti iza sebe.

Dakle, poželjno je tretirati same sebe kao što bismo tretirali voljenu osobu. Jednaku razinu razumijevanja, empatije i ljubavi koju pružamo najbližima, trebali bismo pružiti i nama samima.

FOTO: PIXABAY