LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sloboda kretanja

Europarlamentarci se zalažu za besplatne testove na koronavirus za studente i mlade

– Rezolucijom pozivamo da u svrhu izbjegavanja diskriminacije osoba koje nisu cijepljenje, kao i zbog ekonomskih razloga, države članice osiguraju univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje. – rekao je hrvatski zastupnik Flego.

– Rezolucijom pozivamo da u svrhu izbjegavanja diskriminacije osoba koje nisu cijepljenje, kao i zbog ekonomskih razloga, države članice osiguraju univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje. – rekao je hrvatski zastupnik Flego.

Europarlament je raspravljao o pristupačnosti testova protiv koronavirusa studentima, mladima, ali i drugim skupinama ljudi, pri čemu su se europarlamentarci uglavnom zalagali za besplatno i lako dostupno testiranje, prenosi Hina.

Sa 616 glasova za, 29 protiv te 45 suzdržanih, Parlament je pozvao Komisiju i nacionalna tijela država članica EU-a da omoguće besplatno testiranje na koronavirus te da povećaju kapacitete za testiranje, posebice ako je riječ o prometnim čvorištima i turističkim destinacijama.

Smatraju da je posebno važno da se testiranje omogući studentima i mladima koji nisu prioritetna skupina jer oni sa skromnijim budžetom ne mogu stalno ulagati sredstva u testiranje kako bi mogli putovati. Smatra se da bi im testiranje osim iz turističkih razloga, trebalo omogućiti i zbog posla.

Ana Paula Zacarias, predstavnica Vijeća, smatra da se to može postići zajedničkom nabavom i financijskim poticajima EU-a te ističe da pitanje cjenovne dostupnosti testova nije obuhvaćeno mandatom Vijeća, no da su svjesni da testiranje treba biti besplatno baš kao što će to biti digitalna zelena potvrda.

S njom su se iz istih ili sličnih razloga složili i drugi zastupnici, među kojima je i hrvatski Valter Flego:
– Kako digitalna zelena potvrda ne bi dovela do nejednakosti i diskriminacije građana koji nisu cijepljeni, testiranje, kao i cjepivo mora biti besplatno. U suprotnom, mnoge si obitelji ovoga ljeta neće moći priuštiti odlazak na godišnji odmor.

Rezolucijom pozivamo da u svrhu izbjegavanja diskriminacije osoba koje nisu cijepljenje, kao i zbog ekonomskih razloga, države članice osiguraju univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje. U suprotnom, dijelimo se na građane prvog i drugog reda, a to je neprihvatljivo.
Rumunjski zastupnik Cristian Silviu Bușoi smatra da bi besplatno testiranje trebalo biti omogućeno djelatnicima i polaznicima škola i sveučilišta.
– O cijeni testova mora se hitno i obavezno pregovarati, to zahtjeva dodatne pregovore i vrlo je osjetljivo pitanje. –  istaknula je Zacarias te dodala da je prije daljnjih koraka bitno i dobro proučiti pravni temelj, fiskalne mjere u državama članicama i privatna poduzeća, a sve to s ciljem omogućavanja slobode kretanja i zaštite zdravlja svih građana.
Oko navedenoga bi trebali pregovarati Parlament i Vijeće kako bi se dogovor postigao prije ljeta te kako se ne bi ugrozila turistička sezona.
FOTO: UNSPLASH