LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kada slatko postaje preslatko

Dodani šećeri naspram prirodnih - kako ih najlakše prepoznati?

Ukoliko ste se ikad zapitali zašto loše reagirate na pojedine slatkiše, onda je vrijeme da saznate više o razlici koja se krije između vrsta šećera prisutnih u slatkim zalogajima u kojima poželimo uživati s vremena na vrijeme.

Ukoliko ste se ikad zapitali zašto loše reagirate na pojedine slatkiše, onda je vrijeme da saznate više o razlici koja se krije između vrsta šećera prisutnih u slatkim zalogajima u kojima poželimo uživati s vremena na vrijeme.

Šećer može biti pronađen u velikom i različitom broju namirnica - od voća do bombona, no to ne znači da je svaki put jednak. Hrana koja sadrži prirodne šećere tijelu ujedno nudi hranjive tvari koje ga održavaju zdravim, pružaju izvor energije i stabiliziraju metabolizam. S druge strane, u kontrastu imamo hranu bogatu dodanim šećerima koja je obično u velikoj mjeri prerađena i nema tijelu koristan nutritivni sastav te može biti bogata nezdravim mastima, što na tijelo vrši izbježiv pritisak.

Prirodni šećeri

Prirodni su šećeri, kako samo ime govori, prirodno prisutni u različitim oblicima - u obliku fruktoze kod voća, glukoze u medu, povrću i voću te kao laktoza i galaktoza u mliječnim proizvodima. 

Voće i mliječni proizvodi sadrže fruktozu i laktozu, prirodne šećere koji se probavljaju sporije od dodanog šećera i s vremenom održavaju metabolizam stabilnim. Šećeri koji se prirodno nalaze u hrani više su nego dovoljni da održavaju pravilan rad našeg metabolizma. Prirodni se šećeri razgrađuju sporije, što znači da razina glukoze u krvi ostaje povišena dulje vrijeme. No, bitno je istaknuti kako, bez obzira na zdraviju prirodu prirodnih šećera, valja pripaziti na količinu unosa - ni previše dobre tvari nije nužno pozitivno, ali svakako je bolja odluka nego dodani šećeri.

Dodani šećeri

Dodani šećeri prepoznatljivi su po tome što ih tijelo koristi kao izvor brze energije, te ukoliko mu nije trenutno potrebno, tijelo automatski pohranjuje višak šećera za kasnije. Dodani se šećeri obično brzo prerađuju. Razina glukoze u krvi brzo opada nakon konzumiranja dodanih šećera - što u konačnici osjećamo kao pad razine šećera u krvi, što rezultira razdražljivošću i glađu.

Dodanim se šećerima kroz mnogobrojne studije dao status štetne prehrambene odluke. Kako stoji u priopćenju The Beet, dodani šećeri narušavaju razinu energije u tijelu, a time i imunološke sustave, što može dovesti do pretilosti, srčanih bolesti, različitih oblika rakova, ali i Alzheimerove bolesti. 

Srećom, ukoliko obratite pažnju na nutritivni sastav na pakiranju proizvoda, lako se možete informirati o količini dodanih naspram prirodnih šećera. Znajte da većina prerađene hrane ima dodane šećere, čak i hrana za koju ste vjerojatno mislili da je zdrava! Dakle, najbitnije je za početak analizirati poruku samog pakiranja:

1. Bez šećera znači da po porciji ima manje od 0,5 grama šećera.
2. Smanjeni šećer ili manje šećera znači da artikl sadrži najmanje 25% manje šećera po porciji u usporedbi sa standardnom veličinom porcije.
3. Bez dodanih šećera znači da tijekom obrade nisu dodani šećeri ili sastojci koji sadrže šećer.

Nadalje, bitno je provjeriti postoje li šećeri skriveni u popisima sastojaka. Stavke poput smeđeg šećera, kukuruznog slatkiša, kukuruznog sirupa, koncentrata voćnih sokova, visokofruktoznog kukuruznog sirupa, invertnog šećera, sladnog šećera, melase, sirovog šećera, šećera, sirupa i meda sve su na što morate pripaziti prilikom čitanja liste sastojaka. Iako se može činiti da je med bolji šećer od kukuruznog sirupa, istina je da su svi dodani šećeri slični.

Treće, budite upućeni u to kako zapravo izgleda zdrava količina šećera. Preporuča se da žene jedu manje od 24 grama dodanog šećera dnevno, dok muškarci ne bi smjeli jesti više od 36 grama dodanog šećera dnevno. Za preciznije mjerenje individualne dnevne preporučene doze šećera postoji mnoštvo korisnih kalkulatora koji mogu pomoći u regulaciji dodanog šećera.Kliknite na ovaj link kako biste isprobali jedan takav kalkulator.
FOTO: PIXABAY.COM