LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
LJETNE GADOSTI

DIY borba protiv izgaranja na suncu – vjerujete li jogurtu?

Nijedno ljeto vam još nije prošlo a da niste izgorjeli jer zavidite drugima na divnom tenu ili da niste morali tražiti lijekove koji će umiriti vaše crvenilo i peckanje? Mi vam možemo pomoći u tom procesu.

Nijedno ljeto vam još nije prošlo a da niste izgorjeli jer zavidite drugima na divnom tenu ili da niste morali tražiti lijekove koji će umiriti vaše crvenilo i peckanje? Mi vam možemo pomoći u tom procesu.

Nekolicina vas sigurno uz ljetovanje na moru povezuje kremu za sunčanje faktora 50, držanje debele hladovine i svejedno uspije pocrvenjeti kao račić i onda cmolji idućih tjedan dana ili više, ako nemate sreće s liječenjem. Ostali imaju sreće i ne izgore ili samo znaju kako se riješiti peckanja. Mi smo pronašli neke trikove i želimo ih podijeliti s vama - jednostavno ih je napraviti ili kupiti, a značit će vam mnogo.

Jogurt naš svagdašnji

Sigurno vas je majka od malena mazala ovom DIY kremicom. Jedina je boljka bila ako bi uzela grublju tkaninu ili četkicu kada bi nanosila jogurt, ali složit ćemo se da ugodno rashladi i olakša vam spavanje. Već iduće jutro nema peckanja i iznimnog crvenila.

Hladan tuš ili pranje mokrom mekom tkaninom

Ako su vaše opekline jače i osim crvenila prisutni su i manji mjehurići, pomoći će vam hladan tuš ili kupka u koju ćete dodati sodu bikarbonu koja će umanjiti bol. Možete pokušati stavljati hladnu meku tkaninu više puta dnevno i držati 10 do 15 minuta.

Smrznuti aloe vera gel u kockicama

Poznato je kako aloe vera pomaže u smirivanju kože te vraćanju sjaja. Ako imate čistu biljku razrežite ju i sav sadržaj ubacite u blender da postane posve tekući, a potom njime ispunite kalupiće za led i smrznite. Laganim kružnim pokretima umasirajte smrznute kockice, ali nikako nemojte to činiti predugo.

Sprej od krastavaca i aloe

Opet će vam biti potreban blender kako biste smiksali jedan svježi krastavac s gelom aloe vere i vodom. Kada smjesa postane tekuća, prebacite ju u bočicu sa špricom. Nanosite iduća tri dana kako biste umirili kožu. Krastavac je antioksidans te djeluje protuupalno te će vam sigurno obogatiti kožu vitaminima i riješiti vas problema s crvenilom, iritacijom i svrbežom.

Nosite laganu odjeću!

Pamuk ili svila općenito su najbolji odabir ljetne odjeće, a posebice ako patite od ljetnog crvenila. Lagani će vas materijali rashladiti kada ima imalo vjetrića, a i neće uzrokovati više iritacije i crvenila.

Bitno je ostati hidratiziran jer je lako izgubiti mnogo tjelesne tekućine u ljetnim mjesecima, a posebice kada ste izgorjeli ili reš pečeni. Također izbjegavajte sunčanje u udarno vrijeme (11 – 17 sati), uvijek nanosite kremu sa zaštitnim faktorom i neka od pokrivala za glavu kako ne biste dobili sunčanicu.

FOTO: PIXABAY