LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Porast depresije

„Digitalna depresija” – poremećaj desetljeća?

Inovacija pametnog telefona sa sobom je donijela porast depresije, suicidalnosti i anksioznosti.

Inovacija pametnog telefona sa sobom je donijela porast depresije, suicidalnosti i anksioznosti.

U istraživanju provedenom 2020. godine dokazana je povezanost između porasta depresije, anksioznosti i suicidalnosti kod adolescenata i pojave društvenih medija, odnosno pojave pametnog telefona.
 

U proteklom desetljeću od inovacije pametnog telefona došlo je do porasta depresije, anksioznosti i suicidalnosti među tinejdžerima i mladim odraslim osobama. Depresivni simptomi prisutni su sada u 22 posto adolescenata, što je barem dvostruko više nego kod odraslih. – stoji u istraživanju Ghaemija.


Smanjenje simptoma depresije


U istraživanju su testirani i studenti, njima je smanjeno korištenje društvenih medija što je dovelo do smanjenja simptoma depresije.  Znanstvenici su nakon tog istraživanja potkrijepili svoje tvrdnje da treba ograničiti korištenje mobitela i društvenih mreža u svakodnevnom životu.

Razgovarali smo sa studentom Markom (23) koji je prestao koristiti društvenu mrežu Instagram prije godinu dana. Naime, došao je do zaključka da se previše puta našao u situaciji da samo skrola po Instagramu i potpuno izgubi pojam o vremenu, ali isto tako osjećao se nezadovoljnije


Prva stvar koju bih napravio ujutro jest pogledao što ima novog na Instagramu, ne bi puštao mobitel iz ruke barem sat vremena i tek bih onda krenuo s obvezama koje imam za taj dan, a ista stvar bila bi prije spavanja. Znalo mi se dogoditi da bih samo gledao kako su moji prijatelji negdje vani ili na nekom putovanju, a ja sam doma pa bi me to znalo oneraspoložiti, ali nisam bio depresivan zbog toga – ispričao je Marko.


Ne želim skroz izbrisati Instagram, iskreno, bilo bi mi dosadno bez njega..


Sličnu situaciju je imala i Lucija (20)  koja se još uvijek koristi društvenim mrežama, ali pokušava se disciplinirati.
 

Ne želim skroz izbrisati Instagram, iskreno, bilo bi mi dosadno bez njega, ali pazim da nisam baš cijelo vrijeme na mobitelu jer sam nekad znala provesti i po tri-četiri sata na mreži  –objasnila je Lucija.


Naši sugovornici nisu depresivni ili odviše anksiozni, ali istraživanje je pokazalo da su depresivni simptomi među američkim tinejdžerima naglo porasli oko 2012. godine. Trenutno su prisutni u 22 posto adolescenata, što je barem dvostruko više nego kod odraslih. Također, došlo je do povećanja stope samoubojstva kod tinejdžerica u SAD-u, gdje se udvostručio broj samoubojstava u zadnjem desetljeću.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA