LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
O stavu katoličke Crkve

Dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta: oxfordsko, rusko i kinesko cjepivo nije etički prihvatljivo

– Crkva jest za cijepljenje i to je razborita odluka, ali pri tome ćemo trebati voditi računa s kojim cjepivom se cijepimo. – rekao je dekan mons. dr. sc. Vladimir Dugalić.

– Crkva jest za cijepljenje i to je razborita odluka, ali pri tome ćemo trebati voditi računa s kojim cjepivom se cijepimo. – rekao je dekan mons. dr. sc. Vladimir Dugalić.

Emisija Argumenti Hrvatskoga katoličkog radija ovog je ponedjeljka, prenosi Informativna katolička agencija, bila posvećena stavu katoličke Crkve prema cijepljenju, brzom razvoju cjepiva, mogućnosti odbijanja cijepljena i poveznim pitanjima. O tim su temama s urednicom Tanjom Maleš razgovarali: tajnik Komisije Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax, izv. prof. i dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu mons. dr. sc. Vladimir Dugalić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Bernard Kaić te molekularna biologinja i viša znanstvena suradnica Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Dragomira Majhen.

Dr. Dugalić, dekan đakovačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta, tijekom gostovanja poručio je da je potrebno razlikovati etički prihvatljiva cjepiva od onih neprihvatljivih.

– Iz onoga što sada raspolažemo i ono što pokazuju znanstvene studije saznajemo da neka cjepiva, primjerice oksfordsko pa i rusko i kinesko nisu etički prihvatljiva. Crkva jest za cijepljenje i to je razborita odluka, ali pri tome ćemo trebati voditi računa s kojim cjepivom se cijepimo. Moramo znati je li to cjepivo etički prihvatljivo ili ne. – rekao je, a prenijela je Informativna katolička agencija

Dr. sc. Dragomira Majhen ovom je prilikom poručila da nema potrebe za sumnjom u ispravnost i kvalitetu cjepiva zato što je ono napravljeno unutar 12 mjeseci. Navela je kako su uložena velika financijska sredstva u tu svrhu te da je ono podleglo svim potrebnim ispitivanjima

Dr. Kaić, prenosi spomenuta Agencija, istaknuo je da će u Hrvatsku stići Pfizerovo i Modernino cjepivo – messenger RNK-cjepiva. Ona nisu uzgajana ni u kakvim staničnim kulturama, već su sintetizirana, dok su adenovirusna cjepiva uzgajana na staničnim kulturama koje, kazao je, imaju porijeklo u embrionima stanicama. 
– Ako želimo biti istinski vjernici, onda ne možemo prihvatiti načelo da cilj opravdava sredstvo. Papinska akademija za život jasno je rekla da se osoba mora boriti svim sredstvima da takva cjepiva ne primi, a u određenim situacijama može ih odbiti. Međutim, mi smo trenutno u situaciji pandemije i ta ista Akademija je rekla da ukoliko nema alternativnih lijekova, a prijeti velika opasnost za pučanstvo, tada je dopuštena materijalna ili pasivna suradnja na grešnom činu radi općeg dobra i dobra same populacije. – rekao je, između ostalog, tajnik Komisije Iustita et Pax dr. Dugalić.
FOTO: PIXABAY