LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Javnozdravstvena akcija

„Čuvari srca“ procijenili kardiovaskularni rizik studenata

Preko 200 studenata je, zahvaljujući projektu „Čuvari srca“, imalo priliku besplatno izmjeriti glukozu, lipidogram, krvni tlak i indeks tjelesne mase, a sve kako bi saznali vlastiti kardiovaskularni rizik.

Preko 200 studenata je, zahvaljujući projektu „Čuvari srca“, imalo priliku besplatno izmjeriti glukozu, lipidogram, krvni tlak i indeks tjelesne mase, a sve kako bi saznali vlastiti kardiovaskularni rizik.

Zaklada Hrvatska kuća srca i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u sklopu projekta Čuvari srca organizirali su na Šumarskom fakultetu procjenu kardiovaskularnog rizika studenata Agronomskog i Šumarskog fakulteta. Cilj ove javnozdravstvene akcije bio je potaknuti mlade ljude na preventivno ponašanje, educirati ih zašto je važno biti upoznat s ovom prijetnjom i kako je moguće zdravim navikama u mladosti spriječiti razvoj bolesti u kasnijoj životnoj dobi. U 2015. godini 25 694 osoba u Hrvatskoj umrlo je od kardiovaskularnih bolesti, što znači da su bolesti iz ove kategorije i dalje na pravom mjestu po smrtnosti u RH.

– Čak 80 posto prijevremenih smrti od kardiovaskularnih bolesti mogu se spriječiti prepoznavanjem rizika i uklanjanjem čimbenika rizika. Upravo zato odlučili smo organizirati javnozdravstvenu akciju među studentima jer smatramo kako se preventivnim ponašanjem u mladosti mogu spriječiti kardiovaskularne boljke u starosti. Ovim putem želimo apelirati na sve mlade ljude da brinu o svojem zdravlju i odbace glavne čimbenike rizika, a to su pušenje, konzumacija alkohola, nezdrava prehrana te tjelesna neaktivnost. – istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med., pomoćnica Pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica Upravnog odbora Zaklade Hrvatska kuća srca. 

Preko 200 studenata je ovim događajem imalo priliku besplatno, bez uputnice, izmjeriti glukozu, lipidogram, krvni tlak i indeks tjelesne mase kako bi otkrili vlastiti kardiovaskularni rizik. Mladi su ljudi sve više pod stresom; pred njima su velika očekivanja društva, ali i njih samih, često zanemaruju zdrave navike, a to sve zajedno proizvodi rizike za nastajanje ovakvih opakih bolesti.

Projekt Čuvari srca ima za cilj promicanje kardiovaskularnog zdravlja, skretanje pozornosti na čimbenike razvoja kardiovaskularnih bolesti i njihovo uklanjanje. Upravo je educiranje različitih ciljanih skupina o važnosti prevencije jedan od glavnih njegovih zadataka.

FOTO: ŠARENI ARTIKL