LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaključci projekta „Mozak voli zdravo”

Čak 70% studenata ne spava dovoljno dugo

Prenosimo glavne zaključke projekta „Mozak voli zdravo”, u organizaciji udruge eSTUDENT, vezane uz prehranu, fitness, spavanje.

Prenosimo glavne zaključke projekta „Mozak voli zdravo”, u organizaciji udruge eSTUDENT, vezane uz prehranu, fitness, spavanje.

Održano je još jedno izdanje projekta Mozak voli zdravo, u organizaciji udruge eSTUDENT, ovog puta u digutalnom obliku. Obuhvatio je pet predavanja, natjecanje Brocoola te završnu konferenciju.  

– Sam projekt nastao je s ciljem poboljšanja jelovnika studentskog restorana na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu inicijativom proaktivnih studenata. Projekt se tijekom godina nadograđivao i poboljšavao. – ističu iz udruge eSTUDENT

Ovo je izdanje otvoreno predavanjem Probiotici druge generacije i postbiotici – utjecaj na crijevnu mikrofloru koje je održala profesorica Blaženka Kos. Govorila je o mikro svijetu prisutnom u crijevima.

– Sudionici su mogli naučiti koje sve namirnice u sebi sadrže probiotike i zašto je uistinu važno unositi ih u naš organizam. Neke od namirnica povoljnih za našu mikrobiotu su: orašasti plodovi, sjemenke, voće, povrće, riža, alge, pšenica, proso, raž. – navode organizatori.

Drugo predavanje pod nazivom Mozak ne voli zdravo održao je  dr. med, specijalist radiologije, Natko Beck.

– Pravilna prehrana ponekad se čini kao vrlo jednostavan zadatak, ali ako je naš mozak protiv nas – ta misija može biti uvelike otežana. U moderno doba dostupne su nam gotovo sve namirnice iz cijelog svijeta u lokalnoj trgovini, poput avokada i manga, a jednako tako dostupna je i nezdrava hrana. Beck je naveo da problem ne leži u šećeru, brojanju kalorija i masti, već je problem u kulturi hrane, način na koji je shvaćamo, konzumiramo i kako je percipiramo u svakodnevnom životu. Kada pojedemo nešto što nam je ukusno i sadrži šećer ili masti, u mozgu se izlučuje dopamin koji djeluje na pobuđivanje amigdala te nukleus akumbensa septik i u nama oslobađa lijepe osjećaje – hormone sreće. S predavanja su svi prisutni otišli bogatiji za nekoliko hackova za zdraviji i aktivniji život. – prepričavaju organizatori.

Pobijanje mitova u svijetu fitnessa bila je tema trećeg predavanja.

– Svi smo barem jednom u životu bili žrtve mitova kada je u pitanju fitness. Informacije o vježbanju u digitalnom dobu dostupne su na mnogobrojnim portalima pa nije neobično da ponekad dođe do iskrivljenih ili u potpunosti neispravnih podataka. Mitove o fitnessu na trećem predavanju ovogodišnje konferencije za sve prisutne razbio je magistar kineziologije Tomislav Biščan. Poznato je da većina ljudi uvijek žele vidljivu promjenu u izgledu na najbrži mogući način uz najmanje utrošenog vremena i truda te marketing reagira na takav pristup kako bi se ostvario najveći profit i iskoristio određeni trend. Jedan je od najvažnijih savjeta potražiti savjet stručnjaka. Stručna osoba najbolje će savjetovati i uputiti osobu koja želi napraviti neku promjenu, bilo da je cilj poboljšanje izgleda ili pak kvalitete životnog stila. Svaki savjet i informaciju o vježbanju potrebno je dobro provjeriti kako bi se prevenirala potencijalna ozljeda i sačuvalo zdravlje. – kažu iz eSTUDENTA.

Sve o aditivima i što oni znače za organizam otkrila je prof. dr. sc. Dubravka Škevin s Biotehnološkog fakulteta u Zagrebu na predavanju koje je uslijedilo.

– Neki su od temeljnih zahtjeva za primjenu hranjivih aditiva da ne ugrožavaju zdravlje potrošača, da je njihova uporaba tehnološki opravdana, da se ne dovodi potrošača u zabludu, da se ne nalaze na listama u Prilogu II. i Prilogu III. Uredbe 1333/2008, da se u hrani koriste samo u uvjetima koji su tamo navedeni, da se koriste samo u hrani u kojoj su definirani te da se mogu identificirati i utvrditi njihove količine u namirnicama. Neke su od prednosti u primjeni prehrambenih aditiva očuvanje stabilnosti hrane, očuvanje nutritivne vrijednosti hrane, pomoć u proizvodnji i pripremi hrane. U Hrvatskoj djeluje i Hrvatska agencija za hranu, koja doprinosi sustavu sigurnosti hrane i hrane za životinje te je dužna informirati javnost. Korisne informacije svakako će nam pomoći kako bismo bolje razumjeli aditive i to znanje mogli pravilno upotrijebiti u svakodnevnom životu. – navode iz Udruge.

Posljednje predavanje nosilo je naziv Što je zdravo spavanje?

– Posljednje predavanje konferencije održala je dr. med, specijalist neurologije Barbara Barun International Sleep Disorder Specialist te nam otkrila što je to zdravo spavanje i kako bolje razumjeti što je to spavanje. Kvaliteta spavanja određena je trajanjem, kontinuitetom, intenzitetom i odsutnošću cirkadijalnih protuberancija. Suvremeni način života s parcijalnim kroničnim skraćenjem vremena spavanja vodi u deprivaciju spavanja. Koliko smo više budni, to nam se i više spava. Suprahijazmatska jezgra glavni je izvor informacija za oscilacije – ne samo po pitanju spavanja i budnosti, već i funkcioniranju svih organa u tijelu. Dnevna pospanost kod studenata iznosi čak 50%, trajanje spavanja je individualno, ali je preporuka 8 sati dnevno. Čak 70% studenata ne spava dovoljno dugo te to utječe na kvalitetu sna. Iako su preporuke za spavanje jasne i svi smo svjesni da bolje funkcioniramo naspavani, direktna i jednoznačna povezanost spavanja i akademskog uspjeha nije dokazana. – prepričavaju.

Na kraju su proglasili pobjednike studentskog kulinarskog natjecanja Brocoola, ovog puta održanog na temu zdravih filmskih grickalica. 

–  Zahvaljujemo svim natjecateljima na prijavi te još jednom čestitke pobjednicima koji će kući odnijeti vrijedne nagrade. I ovogodišnja konferencija završila je uspješno te su sudionici saznali mnogo zanimljivih informacija o zdravim navikama koje će uklopiti u svoj život. Zahvaljujemo predavačima na zanimljivim predavanjima te se veselimo nekom novom susretu! – dodaju.

FOTO: UNSPLASH