LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Saveznik u njezi

Aloe vera – ljetni sastojak dovoljan za očuvanje kože, kose i zubi

Sadrži minerale selen, mangan i cink koji neutraliziraju slobodne radikale u tijelu, čime pomaže pri sprečavanju nekih kroničnih bolesti, a njezin se gel može koristiti i pri njezi kose te čišćenju osjetljivih zubi.

Sadrži minerale selen, mangan i cink koji neutraliziraju slobodne radikale u tijelu, čime pomaže pri sprečavanju nekih kroničnih bolesti, a njezin se gel može koristiti i pri njezi kose te čišćenju osjetljivih zubi.

Sukulent iz porodice Aloja koji nas podsjeća na Mediteran, more i osvježenje, a u sebi nosi brojna ljekovita svojstva – Aloe vera – sve je češća pojava među sastojcima raznih kozmetičkih preparata. Svima je već jasno da je ova biljka ljekovita, no jeste li se zapitali zašto je ljekovita i kako njezinu snagu možete crpiti u najkvalitetnijem obliku, izravno iz prirode?

Aloe vera sadrži minerale selen, mangan i cink koji neutraliziraju slobodne radikale u tijelu, čime pomaže pri sprečavanju nekih kroničnih bolesti. Ona našoj koži pomaže zacijeliti, dezinficira i hidratizira. U narodu je oduvijek poznato da je baš zbog takvih svojstava izvrsna pri tretiranju opeklina nastalih prilikom prevelike izloženosti suncu. U nastavku donosimo još nekoliko načina zbog kojih ćete poželjeti otići do prve ljekarne po gel ove čudesne biljke – ako već ne posjedujete samu biljku.

Regenerira, hrani i čisti kožu

Osim pri tretiranju lakših opeklina, promrzlina i dermatitisa, gel ove biljke izrazito je djelotvoran pri hidrataciji kože izložene suncu i moru, a dobar je i eksfolijant. Za eksfolijaciju potreban je još samo jedan sastojak, natrijev hidrogenkarbonat (soda bikarbona) koji u omjeru 1 : 2 treba pomiješati s gelom aloje. Ako želite lice očistiti dobrim i prirodnim pilingom, dovoljno je pomiješati dvije žlice smeđeg šećera sa žlicom maslinova ulja te žlicom alojina gela, no pri rukovanju na koži lica treba biti nježan i oprezan.

Omekšava kosu i liječi nadraženo vlasište

Dodate li u regenerator za kosu kap gela ove biljke koji možete i sami iscijediti iz njezinih listova ako ih odrežete na mjestu gdje su najdeblji, kosa će nakon sušenja biti meka i blistava. Gel pomaže i nadraženom vlasištu koje se peruta, a kao masku ga možete nanositi izravno na kosu te ga zatim ostaviti da djeluje neko vrijeme, no za to je potrebno posavjetovati se sa stručnjacima kako se vlasište ne bi dodatno nadražilo.

Djeluje antibakterijski

Istraživanja su pokazala da alojin gel djeluje antibakterijski te da je jednako djelotvoran u ubijanju oralnih bakterija kao i neke zubne paste. U korist mu ide i činjenica da, za razliku od brojnih pasti, ne sadrži dodatne agresivne tvari, što ga čini pogodnim i za osobe s osjetljivijim zubima. Naravno, ovisno o individualnim slučajevima, preporučljivo je zatražiti savjet stomatologa prije uporabe, a zatim uživati u svim dobrobitima ovoga prirodnog izvora zdravlja.

FOTO: PIXABAY