LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravlje i ljepota

Ako se budite noću, a niste sigurni zašto, ovo bi mogli biti neki od razloga

Često se budite noću? Postoji nekoliko razloga.

Često se budite noću? Postoji nekoliko razloga.

Možda mislite da je kvalitetan san onaj san kada spustite glavu na jastuk i ne budite se do jutra. No, ipak se mnogi od nas bude i nekoliko puta tijekom noći jer su ciklusi sna kod svakog različiti. Većinu vremena nećete niti primijetiti te kratke trenutke, ali ako imate problema i ne možete opet zaspati nakon što se već probudili, sve može djelovati kao velika frustracija, a ponekad može biti i razlog za zabrinutost, piše ordinacija.hr.

Razlozi zbog kojih se budite noću mogu biti razni, a evo i nekih od njih.

Vrućina
Idealna temperatura sobe u kojoj spavate trebala bi biti oko 18 stupnjeva. Ako se noću često znojite, možda i zbog menopauze, koristite prozračnu posteljinu, po mogućnosti više slojeva tako da možete jedan ukloniti ako vam bude vruće. Možete upaliti i ventilator.

Odlazak na toalet
Buđenje zbog toga što morate mokriti naziva se nikturija, a posljedica je prevelike konzumacije tekućine prije odlaska u krevet. Može biti i posljedica problema s mjehurom. Ipak, prvo pokušajte preskočiti uzimanje tekućine prije spavanja, a ako to ne pomogne, obratite se liječniku.

Hrkanje
Nije uvijek problem taj zvuk, ali ponekad može značiti da se radi o apneji u snu, stanju u kojem osoba iznova prestaje disati tijekom sna. Zbog apneje u snu se možete buditi, ali je i povezana s određenim zdravstvenim stanjima, poput visokog krvnog tlaka.

Alkohol
Čaša ili dvije omiljenog vina često nam posluže kao sredstvo za opuštanje prije odlaska u krevet, ali alkohol može utjecati na san. Alkohol će smanjiti trajanje REM faze i često ćete morati i na toalet tijekom noći. Što više pijete, gore su posljedice na san. Najpametnije bi bilo ograničiti unos alkohola prije spavanja, a ako baš morate, onda neka to bude jedna čaša sat vremena prije odlaska u krevet.

Pušenje
Baš poput alkohola, nikotin je povezan s nesanicom i može ograničiti vrijeme koje provodite u REM fazi. Najbolje je da prestanete pušiti ili barem ne zapalite cigaretu nekoliko sati prije spavanja.

Kava
Ispijanje napitaka s kofeinom nakon 18 sati može negativno utjecati na kvalitetu sna.

Anksioznost i depresija
Anksioznost i depresija mogu se poigrati s kvalitetom sna, a loš san može samo pogoršati mentalne poteškoće. Ako vas muče ti problemi, najbolje se obratiti stručnjaku kako bi vam se pružila adekvatna pomoć.

Kronična bol
Otprilike 2/3 ljudi koji pate zbog kronične boli, poput one u leđima ili nekih posljedica ozbiljnih terapija, često se bore i s lošim snom. Ako zbog jake boli ne možete spavati, liječnik vam može pomoći lijekovima i dodatnim pretragama.

Popodnevno spavanje
Kratak odmor prije 15 sati u većini se slučajeva neće poigrati s vašim snom, ali ako patite od nesanice, možda je pametnije držati se strogo plana odlaska u krevet i izbjegavati popodnevni odmor.

Gastritis
Refluks, glad, previše hrane mogu biti razlozi zašto se budite tijekom noći. Posjetite liječnika ako se radi o gastroenterološkim problemima.

Kada posjetiti liječnika?
Ako vam je teško voziti automobil, imate manje energije i teško vam se skoncentrirati na posao, ili imate problema s memorijom – posjetite liječnika koji će procijeniti radi li se o zdravstvenim problemima.
FOTO: PEXELS