LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stop ovisnosti

9 savjeta za jednostavnije odvikavanje od pušenja

Svjesnost o problemu, pronalazak hobija i određivanje nagrade samo su neki od načina koji bi vam mogli olakšati prestanak pušenja cigareta.

Svjesnost o problemu, pronalazak hobija i određivanje nagrade samo su neki od načina koji bi vam mogli olakšati prestanak pušenja cigareta.

Nije lako ostaviti se loših navika, ali nije ni nemoguće, ako se dovoljno potrudite i ako odredite jasan razlog zašto se želite, u ovom slučaju, ostaviti pušenja. Donosimo 9 savjeta koji bi vam mogli olakšati taj put.

1. Budite svjesni svojeg problema

Jednom kada shvatite da imate problem, odnosno da ste ovisni, bit će vam jednostavnije krenuti s cijelim procesom odvikavanja. Razgovarajte s bližnjima ili ljudima koji su se uspješno odviknuli od pušenja.

2. Napravite plan

Odredite plan prestanka i držite ga se. Ne morate prestati pušiti preko noći. Ako vam je tako lakše, možete postepeno smanjivati broj cigareta koje popušite u danu, a zatim do jednog određenog datuma prestati u potpunosti.

3. Podijelite s drugima da prestajete pušiti

Ovim potezom osigurat ćete se da gotovo u svakom trenutku imate nekoga tko će vas bodriti u cijelom procesu. Možda uspijete nagovoriti nekoga da se odvaži na ovaj izazov zajedno s vama, pa vam bude lakše jer dijelite muku. 

4. Izbjegavajte određenu hranu i piće

Brza hrana i slatka gazirana pića navodno potiču želju za cigaretama, pa nastojte takve namirnice zamijeniti zdravima. 

6. Uklonite duhanske proizvode i riješite se mirisa duhana

Svima je dobro poznato da se u stanovima i kućama u kojima se puši zavuče miris duhana. Jednom kada se odlučite ostaviti cigarete, očistite kuću i operite odjeću kako vas taj miris ne bi natjerao da se vratite poroku.

7. Nađite hobi i budite aktivni

Okupirajte se nečim što volite, ali i obavezno tijelu pružite fizičku aktivnost. Kada vas uhvati želja da zapalite jednu, obucite jaknu i idite u šetnju kako biste malo razbistrili glavu.

8. Odredite nagradu

Ako funkcionira, zašto ne?! Možete, primjerice, novac koji biste potrošili na cigarete odvajati sa strane kako biste si na kraju priuštili novu odjeću, putovanje ili nešto treće. 

9. Probajte ponovno

Nije smak svijeta ako se ne uspijete odviknuti otprve. Dajte si više prilika, ali imajte na umu da morate imati jasan razlog zbog kojeg se želite ostaviti cigareta i da ćete bez njega vjerojatno uspjeti puno teže.
FOTO: PIXABAY