LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljepota je u zdravlju

6 savjeta za održavanje zdravlja i ljepote vaše kose i kože tijekom ljeta

Ne dopustite ljetnim radostima da utječu na zdravlje vaše kose i kože.

Ne dopustite ljetnim radostima da utječu na zdravlje vaše kose i kože.

Ispiti samo što nisu gotovi, ljeto je u punom zamahu, pa će mnogi od nas spas od ljetnih vrućina potražiti u moru, najbližoj rijeci ili pak bazenu. Nažalost, ljetne radosti mogu značajno oštetiti našu kosu i kožu, pa im je potrebno posvetiti mnogo više pažnje kako bismo ih održali zdravima i lijepima. Donosimo vam 6 savjeta koji će vam pomoći održati vašu kosu i kožu u vrhunskoj formi tijekom ovih vrućih ljetnih mjeseci.

1. Kvalitetno se pripremite

Kvalitetna priprema za ljetovanje osnova je zdravlja vaše kose i kože nakon povratka kući. Vašu kosu pripremite uvrštavanjem hranjivih i hidratantnih maski u svoju rutinu. Svakako se možete savjetovati sa svojim frizerom o proizvodima koji će biti najpogodniji za vaš tip kose jer je izbor pravog proizvoda apsolutno presudan. Prije odlaska na ljetovanje bilo bi uputno i skratiti sve eventualno oštećene vrhove, kako bi na ljetovanje krenuli s maksimalno zdravom i jakom kosom.

I vaša koža treba temeljitu pripremu prije izlaganja vrućini, suncu i vodi. Barem tjedan dana prije odlaska na ljetovanje hranite je superhidratantnim i laganim losionom.

2. Hidratacija, hidratacija, hidratacija

Sunce i vrućina te sol i klor isušuju kosu i kožu, pa je tijekom ljeta iznimno važno nadoknaditi tu vlagu. Svakako pijte dovoljno vode, jer ćete tako vašoj kosi i koži osigurati hidrataciju iznutra. Osobito ako konzumirate alkohol te pića koja sadrže alkohol ili kofein koja imaju diuretičko djelovanje. Redovito korištenje laganih hidratantnih krema za lice i maski za kosu također će pomoći vratiti dio vlage vašoj kosi i koži.

3. Pokrijte se

Mediji i medicinski stručnjaci stalno upozoravaju na redovito korištenje krema sa SPF-faktorom zaštite od sunca višim od 30. Uložite u kvalitetan losion za sunčanje i nanesite ga na izložene dijelove kože prije svakog izlaska iz kuće. Reaplicirajte ga svakih nekoliko sati, odnosno nakon izlaska iz vode kako biste zaštitili svoju kožu od neugodnih opeklina. U novije vrijeme mogu se naći i proizvodi za njegu kose sa SPF-faktorom koji mogu značajno pomoći u očuvanju zdravlja vaše kose.

Međutim, često se može previdjeti najučinkovitiji i najjednostavniji način zaštite kože i kose od sunca. Pokrivanje. Zaštitite vašu kosu maramom, kapom ili šeširom kako UV-zrake ne bi dovele do dehidratacije i oštećivanja. Svoju kožu zaštite nošenjem odjeće od laganih, lepršavih i prirodnih materijala koji dopuštaju vašoj koži da diše, no istovremeno pokrivaju što veću površinu vašeg tijela. Izbjegavajte direktno sunce koliko god možete i boravite u hladu kada ste vani.

FOTO : Flickr
 

4. Izbjegavajte prečesto pranje

Svima je poznat onaj neugodni osjećaj znojnosti i ljepljivosti koji prati boravak na otvorenom pri ljetnim vrućinama. Razumljivo je kako u takvim situacijama dobivamo poriv za češćim pranjem kose i tuširanjem. No, time oštećujemo svoju kosu i kožu jer ispiremo prirodna ulja koja ih štite. Pokušajte pronaći neku ljetnu frizuru, poput pletenica koje ne moraju biti pretjerano čvrste, koja će pomoći maskirati kada je vaša kosa mrvicu masna kako je ne biste prali svaki dan. Pokušajte kosu prati svaki drugi ili treći dan. Pri tome koristite blage i lagane proizvode kako ne biste dodatno opterećivali vaše vlasište i vlasi.

Isto vrijedi i za vašu kožu. Pokušajte se tuširati jednom dnevno i pronađite blagi i lagani gel za tuširanje koji će biti nježan prema vašoj koži i neće je pretjerano isušiti.

5. Izbjegavajte korištenje aparata za oblikovanje kose

Fen, figaro, pegla za kosu i ostali proizvodi za oblikovanje kose koji koriste toplinu trebali bi biti korišteni samo u slučaju krajnje nužde. Pustite kosu da se prirodno osuši i prihvatite prirodni oblik vaše kose, bila ravna, valovita ili bogata kovrčama.

6. Manje je više

Svaki dodatni proizvod koji stavljate na kosu ili kožu dodatno ih opterećuje. Zato dobro razmislite prije nego upotrijebite neki proizvod. Odaberite što laganije hidratantne kreme sa što manje dodanih ulja. Ako se trudite očuvati prirodni uljni omotač vaše kože, dodatna ulja samo će pogodovati začepljenju vaših pora i razvitku neugodnih akni. Osobito u uvjetima pojačanog znojenja. Koristite minimalan make-up i proizvode koji su lagani i hidratiziraju kožu.

Vaše vlasište također treba disati, pa će sva dodatna ulja u proizvodima za njegu kose dovesti do začepljenja folikula što će ometati rast kose i dovod hranjivih tvari do vrha vlasi.  

FOTO: PEXELS.COM