LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lakša svakodnevica

6 savjeta kako se riješiti bespotrebnih strahova

Donosimo 6 savjeta uz pomoć kojih bi vam moglo biti lakše preobroditi strahove koji vas koče u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Donosimo 6 savjeta uz pomoć kojih bi vam moglo biti lakše preobroditi strahove koji vas koče u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Bez obzira rad li se o strahu od pauka, od javnog nastupa, usmenog ispita ili nečeg desetog, ako se želite riješiti straha, trebate sami nešto poduzeti i fokusirati se na to da ga uz nekoliko koraka uspješno prevladate. Donosimo savjete koji će vam u tome pomoći i koji će vam olakšati svakodnevicu.

Nemojte negirati strah

Ne možete raditi na nečemu za što ne vjerujete da postoji. Da biste mogli početi raditi na svojem strahu, trebate ga prvo osvijestiti, prihvatiti i početi tražiti načine kako ga se u konačnici osloboditi.

Nemojte biti letargični

Pokušajte ne živjeti sa stavom Ma ja tu ništa ne mogu... jer se problem krije u vašoj glavi i može se riješiti. Bitno je, međutim, da aktivno radite na tome.

Educirajte se

U stručnoj literaturi ili drugim lakše dostupnim, ali provjerenim izvorima pročitajte više o svojem strahu. Razgovarajte s nekim tko ga dijeli i pokušajte doznati koje su metode funkcionirale kod drugih.

Pripremite se (psihički i fizički)

Neovisno o kojem se strahu radi, važno je da radite na očuvanju mentalnog zdravlja kako ne bi došlo do ozbiljnih posljedica. Ako, primjerice, osjećate ogromnu nervozu prije javnog nastupa koja zna dovesti čak i do povraćanja, prije samog nastupa radite na podizanju samopouzdanja, učite pravilne metode disanja i sve ostalo što doprinosi što manje stresnom nastupu.

Ako je vaš strah utemeljen na nekim egzistencijalnim krizama i ako, primjerice, ne znate kako ćete zbog niskih primanja preživjeti mjesec, na papir stavite točan iznos s kojim raspolažete te sukladno njemu napravite plan trošenja novca.

Oduprite se pritisku drugih

Ovaj je korak možda najteži tinejdžerima jer se u svojim godinama dokazuju vršnjacima, no jednom kada sazrijete u glavi, trebali biste prestati podilaziti drugima. Ne morate se na silu rješavati straha pa ako vas prijatelj želi uplašiti ogromnim paukom kako bi vas oslobodio straha, a vi to ne smatrate učinkovitim nego, dapače, stresnim i neučinkovitim, iskomunicirajte to s njim. 

Potražite stručnu pomoć

Ponekad su strahovi zapravo manifestacija nekih unutaršnjih borbi kojih možda niste ni svjesni. Ako vaš strah ostavlja sve veće posljedice i uzrokuje anksioznost, paniku, paranoju, depresiju ili drugi sličan problem, potražite pomoć stručnjaka koji će vas usmjeriti na pravi put. 
FOTO: UNSPLASH