LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Emocionalno zlostavljanje

6 fraza koje upućuju na gaslighting u odnosima

Ako u vašoj blizini primijetite osobu koja često korisiti ove fraze, moguće je da se radi o odnosu u kojem se druga osoba koristi manipulativnim tehnikama.

Ako u vašoj blizini primijetite osobu koja često korisiti ove fraze, moguće je da se radi o odnosu u kojem se druga osoba koristi manipulativnim tehnikama.

Ako do sada niste čuli za termin gaslighting, radi se o taktici manipuliranja gdje druga osoba želi poljuljati vašu sigurnost u vaše osjećaje, sjećanja, moć prosuđivanja pa i vašu percepciju realnosti. Za sada ne postoji dobar hrvatski prijevod ove engleske riječi, no najbliži opisni prijevod bio bi zbunjivanje, odnosno izluđivanje.

Osoba koja koristi ovu taktiku često želi, svjesno ili nesvjesno, dobiti i zadržati moć nad vama i vašim odnosom, a zbog postupnog i gotovo neprimjetnog načina djelovanja često ju je iznimno teško prepoznati. Što više preispitujete sami sebe tim više ovisite o njihovoj interpretaciji situacije čime zadobivaju sve više moći nad vama. U nastavku donosimo šest vrlo čestih fraza koje se koriste kod gaslightinga i koje bi trebalo shvatiti kao poziv na dublje preispitivanje odnosa u pitanju.

1. To se nikad nije dogodilo

Ako osoba niječe riječi ili ponašanje za koje ste sigurni da se dogodilo znači da želi oblikovati vaše sjećanje kako bi odgovaralo njegovom/njenom narativu. Stvaranje osjećaja sumnje u vlastito sjećanje i realnost može poprilično brzo uništiti naš osjećaj samopouzdanja i učiniti nas ovisnima o drugoj osobi i njezinoj verziji realnosti.

2. Previše si osjetljiv/a

Najbolji način za preusmjeravanje krivnje je natjerati vas da se vi osjećate blesavo zato što vas je neko ponašanje naljutilo. Inzistirat će kako je sve bilo samo šala i kako su se svi od srca nasmijali, pa čemu onda takva pretjerana reakcija. Nisu napravili ili rekli ništa loše, pa zašto se onda ljutite. Oni ne snose nikakvu odgovornost pa mora da su vaši osjećaji pretjerani, bez obzira na to što su opravdani. S vremenom osoba prestaje vjerovati vlastitoj procjeni, osjećajima i reakcijama pa je vjerojatnije da će ostati u nezdravom odnosu i trpjeti daljnji gaslighting.

3. Lud/a si – i drugi tako misle

U zdravom odnosu druga osoba vam nikada neće reći kako njegovi ili njeni prijatelji i prijateljice misle kako ste ludi, nestabilni i kako ne znaju zašto vas još uvijek trpi. U zdravom odnosu nitko vam neće reći ni da su se vaše bliske osobe žalile na vas i kako sada razumije zašto. To je još jedan način na koji vas žele natjerati da propitkujete vaše vlastito mentalno zdravlje i razum, a sve s ciljem da vas izoliraju od osoba koje bi vas mogle poduprijeti.

4. Imaš grozno pamćenje

Još jedan, i to iznimno moćan način sabotiranja povjerenja u vlastito sjećanje je tvrdnja da je vaša memorija jednostavno manjkava. Zaboravljate događaje i situacije, ubacujete u sjećanje nešto što se nije dogodilo i slično. Sjećanje je temelj na kojem gradimo vlastiti identitet. Usađivanje sumnje u sjećanje je način destrukcije našeg doživljaja samih sebe.

5. Žao mi je što misliš da sam te povrijedio/la

U trenucima kada trebaju preuzeti odgovornost za neko loše, uvredljivo ili bolno ponašanje neke osobe će posegnuti za isprikom koja to zapravo i nije. Neće preuzeti odgovornosti za svoje postupke i izraziti žaljenje zbog loših emocija koje su ti postupci izazvali, već će implicirati kako žale zbog toga što ste uzrujani, no njihovi postupci nemaju nikakve veze s tim. Vi ste krivo shvatili ili pretjerano reagirali i žao im je što vas je to uzrujalo, no oni ipak nisu krivi. To je još jedna verzija tvrdnje kako ste jednostavno preosjetljivi.

6. Trebao/la si znati kako ću reagirati

Sva ponašanja koja dolaze s druge strane su normalna i uobičajena. Ako vas neko ponašanje ili neka reakcija iznenadi to mora značiti da vi niste normalni jer bi se sve normalne osobe u istoj situaciji ponijele poput njega ili nje. No, naravno, to nije istina. Samo dodatno želi poljuljati vaše samopouzdanje, izolirati vas od drugih ljudi i vezati uz sebe i svoju verziju realnosti.

FOTO: PIXABAY.COM