LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Traume ispitnih rokova

5 razloga zašto osjećate vrtoglavicu i nakon ispitnih rokova

Glavobolja ne prestaje iako ispiti jesu. Donosimo vam 5 problema koja muče svakog studenta i nakon „kobnog mjeseca“ te njihova rješenja koja bi trebala olakšati studentsku svakodnevicu.

Glavobolja ne prestaje iako ispiti jesu. Donosimo vam 5 problema koja muče svakog studenta i nakon „kobnog mjeseca“ te njihova rješenja koja bi trebala olakšati studentsku svakodnevicu.

Nekima s osmijehom, nekima s mukom, ali bitno da je gotovo. Zimski semestar smo ispratili, ljetni dočekali i to s debelim minusima ispod 0. Snijega ne nedostaje nigdje pa čak ni u Splitu. Nedostajalo ga je za Božić, ali kako je u Lijepoj Našoj sve uvijek pomalo naopako, neka onda tako bude i sa snijegom.

Iza sebe ostavljamo sve (ne)položene ispite i krećemo udisati znanje s novih predavanja. Nedvojbeno je da je olakšanje znatno veće i stres puno manji u odnosu na prethodni mjesec, ali još uvijek ostaje neka ošamućenost u glavi. Glavobolja ne prestaje iako ispita više nema? Evo i zašto.

Problem br. 1: stara napetost koja izaziva novi stres

Tijekom cijelog perioda ispitnih rokova konstantno ste muku mučili s planiranjem organizacije učenja i polaganja ispita. Pa sa samom organizacijom, pa s učenjem, pa s polaganjem i tako u krug. Ispiti su bili okupacija cijele vaše energije i sve ostale životne stavke su patile, od sna do društvenog života. Stoga je posljednje što vam treba ulaskom u novi semestar razmišljanje o toj nakupini stresa koja je iza vas. Pad na ispitu riješit će se nekim novim rokovima, a (loša) ocjena ionako nije mjerilo znanja. Sada u fokusu trebaju biti novi kolegiji i vaš detox od preživljenih ispita. Traume su, vjerujem, vidljive na svima, ali ono što vas ne ubije, ojača vas, kaže stara izreka, a vi nemojte dopustiti da vas ubije novi stres nakon završene stare bitke.

Problem br. 2: nedostatak fizičke aktivnosti

Što upisati, kakav je studentski život i gdje se zaposliti u struci – sve to na ovogodišnjoj Smotri sveučilišta


Trenirali ili ne, bavljenje sportskim aktivnostima i kretanje uopće doživjelo je veliki pad u veljači kod svih studenata. Korijenje ste pustili na stolcu ili u krevetu, a teretanu ili šetnju spustili na dno ljestvice prioriteta. Ožujak je pravo vrijeme kako biste se vratili u formu, počeli vježbati za ljeto ili jednostavno protegnuli umorne kosti od napornog učenja. Doduše, što se tiče kostiju, ako se ovakve vremenske nepogode nastave, moglo bi biti i nekih lomova pa se šetnja po zaleđenim ulicama i ne preporučuje. Ali učlanjivanje u teretanu ili kakve grupne treninge sigurno vam neće odmoći, a osjećaj zadovoljstva je zagarantiran.

Problem br. 3: nedostatak tekućine

Sve vrste kava i energetskih napitaka i kofeinskih pripravaka zasitile su vaš organizam prošlih tjedana. Stoga bi najbolje bilo razviti naviku nošenja bočice vode na predavanja jer od užurbanosti često zaboravimo unijeti dovoljnu količinu tekućine što također može izazvati glavobolju.

Problem br. 4: iscrpljenost i nedostatak sna

Kreativni načini za uštedu novca kao student


Nema studenta koji bar jednom nije zamijenio dan za noć. Bez obzira bili noćne ptice ili ranoranioci i tijelo i duh iscrpljeni su od štrebanja. Iscrpljenost katkada može biti gora i od bilo koje druge bolesti pa glavobolja u takvim situacijama ne izostaje. Prva crta obrane protiv toga je povratak svojim svakidašnjim ritualima. Odlazak na vrijeme na spavanje i ne forsiranje tijela i uma izvan njihovih mogućnosti kada to više nije potrebno (gledanje cijele sezone serije u jednom danu ili listanje po faceu do sitnih sati). Dobar odmor, čvrst san i opušteniji način života i glavobolja nestaje.

Problem br. 5: nezadovoljstvo

Gunđanje nikad nije nikoga nigdje dovelo pa tako neće ni razmišljanje o tome kako ste prošlih 28 dana mogli iskoristiti u bolje svrhe. Učenje i uloženi trud, a zatim pad na ispitu svakome donosi nezadovoljstvo. Često nezadovoljstvo tehnikom svoga učenja dovodi i do nezadovoljstva samim sobom. Jedno povlači drugo, a depresivni osjećaji se samo bezrazložno nagomilavaju. Ako ste pali ispit, to i nije neka velika stvar. Bar niste pali na zaleđenom snijegu... Ne još.

IZVOR: BUSTLE
FOTO: FLICKR