LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Modni trendovi

5 odjevnih komada koji su se vratili iz prošlosti

Znate li odakle potječu glomazne tenisice ili slip haljine? Istražili smo koji su to aktualno popularni odjevni komadi s dugom poviješću i zašto su se tada nosili!

Znate li odakle potječu glomazne tenisice ili slip haljine? Istražili smo koji su to aktualno popularni odjevni komadi s dugom poviješću i zašto su se tada nosili!

Svima je poznato kako su modni trendovi nerijetko ciklični i vrlo se često vraćaju pojedini stilovi i krojevi koje su nekada naši roditelji, ali i starija braća i sestre nosili. Danas taj fenomen postaje još više naglašen s porastom ekološke osviještenosti, održivosti te popularizacijom second hand trgovina i kupovine.

Nije li i vama zanimljivo zavirivati u ormare vaših baka i mama? Iz znatiželje prema povijesti i nastanku odjevnih komada koje trenutno nosimo i volimo, pronašli smo nekoliko modnih stilova koji su doživjeli povratak.

Hlače zvonolikog kroja

Jačanjem retro stilova i oblika, ponovno se nose popularne hlače zvonolikog oblika koje se lagano šire od koljena prema dolje. Dominirale su 1970-ima, iako su ih već sredinom 1960-ih uveliko nosile mnoge poznate ličnosti. Prvi su ih pak nosili američki mornari u 19. stoljeću, a kako prenosi The Guardian, bilo je to iz praktičnih razloga – kako bi mogli lakše uhvatiti muškarca koji bi pao s broda i kako bi ih lakše skinuli kada su mokre.


Izvor: GIPHY


Chunky tenisice

Prilika za studente: studijski boravak u Češkoj uz pokrivene troškove


Ogromne tenisice s predimenzioniranom potplatom popularno zvane chunky ili ružne tenisice, već nekoliko sezona veliki su hit u svakoj modnoj trgovini. Neki tvrde kako svoje početke ove tenisice bilježe krajem 80-ih razvojem skate tenisica, a chunky tenisice nedvojbeno su doživjele procvat tijekom 1990-ih. Nosile su epitet tzv. dad shoes kao simbol tenisica koje nisu nimalo privlačne dizajnom niti modno usklađene. Međutim, kao i danas, tada su ih nosili svi, od pjevačica poput grupe Spice Girls pa do Princeze Diane.

Biciklističke hlačice

Ne možemo spomenuti Princezu Dianu, a da se ne sjetimo njezinog utjecaja 1990-ih na povratak trenda biciklističkih kratkih hlačica za svakodnevne prilike. Iako su nastale još krajem 19. stoljeća s porastom interesa za biciklizam, razvojem tehnologije i materijala, 80-ih godina pojavljuju se u elastičnim, laganijim oblicima i materijalima u kojima ih danas poznajemo. Nose ih mnoge poznate ličnosti i danas, a najčešće u kombinaciji s predimenzioniranim džemperima ili majicama.

Puf rukavi

Napuhani rukavi vratili su se na velika vrata oko 2018. godine i od tada ih u raznim varijacijama viđamo i nosimo svake sezone u raznim dužinama. Luxiders prenosi kako je ovaj trend zaživio ogledavajući se na trend puf rukava s kraja 1800. godine, ali uz adekvatne promjene, moderni puf rukav 21. stoljeća dakako, puno je elegantniji i nudi mogućnost raznolikog stiliziranja.

Postoji klub za milenijalce gdje zabave traju od 17 do 22 sataIzvor: GIPHY


Slip haljine

Slip haljine postojale su znatno prije 90-ih godina, kada su se masovno popularizirale, ali u minimalističkom stilu koji je pretvorio dotadašnje spavaćice u svakodnevni odjevni komad. Danas se nose u različitim kombinacijama, ispod džempera, na gležnjače, preko majica, varijacija je zaista jako puno. Čine definitivno jedan od jednostavnih komada u povijesti mode koji se pak na svojevrstan način oslobodio pravila. Valjda ih zato danas toliko i volimo!

Neovisno o tome nosite li ostatak povijesti na sebi ili inovacije novih generacija, dok god se osjećate udobno noseći ono što se vama sviđa, trendovi nisu bitni. Odjeća je tu da ju kombiniramo i naglasimo onako kako želimo.

Intervju s vizažistom Markom Kristom: „U modnom svijetu pronašao sam utočište u kojem mogu biti svoj”


FOTO: PIXABAY