LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Spriječite probleme s kožom

4 načina na koja vam studentski život uništava ten

Saznajte na koji način studentski život može naštetiti ljepoti vaše kože i kako to spriječiti.

Saznajte na koji način studentski život može naštetiti ljepoti vaše kože i kako to spriječiti.

Akne i slične probleme s kožom obično poistovjećujemo sa srednjom školom i tinejdžerskim godinama. No, što ako nas ti problemi nastave pratiti i kasnije? Neki od nas ostali su poprilično neugodno iznenađeni kada su shvatili kako su se njihovi problemi s aknama čak i pogoršali na faksu. Ako i vas muče slični problemi, doznajte na koji način studentski život može negativno utjecati na vaš ten kako biste znali što izbjegavati i pomogli svojoj koži da bude u najboljem izdanju.

1. Nedovoljno sna

Nedostatak sna kroničan je kod većine ljudi, a još je više izražen kod studentske populacije. Kasnonoćno učenje ili pisanje seminara, rana predavanja, cimeri koji tulumare ili jednostavno imaju potpuno drugačiji bioritam pa nam ne daju spavati, stres. Sve to utječe i na količinu, ali i na kvalitetu našeg sna, a san je iznimno važan za naše cjelokupno zdravlje, pa tako i za zdravlje naše kože.

2. Stres

Odlazak na fakultet i studiranje za većinu studenata znači i veliku količinu stresa, a stres ne samo da pogoršava upalu i pogoduje širenju već postojećih akni, već i pogoršava cjelokupno stanje kože. To znači da morate pronaći svoj ispušni ventil koji će vam pomoći smanjiti utjecaj stresa. Bilo da se radi o odlasku na jogu, skidanju aplikacije za meditaciju i njezino svakodnevno prakticiranje, bavljenju nekim sportom koji volite ili priključivanju nekom bendu, važno je da u toj aktivnosti zaista uživate i da vas opušta.

3. Promjena prehrane

Dolazak na fakultet za mnoge je značio i odlazak iz roditeljskog doma, a to znači i oproštaj od majčine kuhinje. Većina studenata nema ni vremena ni sredstava da bi si svakodnevno kuhala, pa se hrani u menzama ili u pekarama. Sve to ostavlja trag i na našem licu. Pokušajte izbjegavati hranu bogatu masnoćama, rafiniranim ugljikohidratima i šećerom, jer takva hrana pogoduje nastanku akni.

4. Alkohol

Budimo iskreni, studentski život nisu samo predavanja, seminari, ispiti i knjige. Dobar dio je i druženje, zabava i tulumarenje. A gdje je tulum tu je vrlo vjerojatno i alkohol. Alkohol povećava upalu u tijelu, mijenja hormonalnu ravnotežu i širi krvne žile, što pogoršava već postojeće akne, a s vremenom može dovesti i do preranog starenja vaše kože. Zato s alkoholom oprezno.

Ako imate problema s tenom, uzmite u obzir navedene potencijalne uzroke i razmislite je li možda baš u nečemu od spomenutoga problem.

FOTO: PIXABAY.COM