LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
VJEŽBANJE JE IN!

38,7% studenata uopće ne vozi bicikl, a evo zašto bi trebali

Nekima je fakultet na brdu, drugi pak mrze bicikl, bicikliste i njihova zvona, a koja je vaša izlika?

Nekima je fakultet na brdu, drugi pak mrze bicikl, bicikliste i njihova zvona, a koja je vaša izlika?

Vježbanje je in serija je članaka kojom u travnju želimo probuditi interes za zdravim životom. Iako ga na Instagramu i drugim društvenim mrežama ne manjka, od viška glava ne boli. Probajte se pokrenuti i, bez obzira na brojne obaveze na fakultetu, ne zaboravite svoje tijelo koje treba brigu. 

Vožnja biciklom jedna je od aktivnosti koja bi napravila pomak u održavanju i vođenju brige o tijelu. 

Većina studenata koja boravi u Zagrebu tijekom studiranja i ima bicikl u gradu u kojem studira prakticira vožnju u svrhu rekreacije. Brojni stručnjaci za početnike preporučuju vožnju u trajanju od 20 do 25 minuta dva puta tjedno. Nakon što početnik stekne naviku bicikliranja i osjećaj laganog savladavanja zadatka, preporučuje se povećati učestalost na četiri puta tjedno. Sljedeći korak jest povećanje trajanja vožnje sa zadržavanjem iste frekvencije rada srca, a posljednji je korak povećati intenzitet vožnje bicikla.

Iako liječnici preporučuju tri puta tjedno, u provedenoj anketi 38,7% studenata uopće ne vozi bicikl. Oni koji ga pak imaju u mjestu studiranja i njime putuju na fakultet moraju voditi računa o tome gdje će ga ostaviti. Studenti Sveučilišta u Zagrebu uglavnom ne moraju brinuti o tom problemu jer većina fakulteta ima mjesta predviđena za parkiranje. Takve sreće nisu studenti drugih gradova jer pojedini veći fakulteti u Rijeci (Filozofski) i Splitu (Ekonomski) uopće nemaju osiguravajuća mjesta za to.

Ispitali smo i zašto studenti ne prakticiraju vožnju bicikla, a osim generičkih odgovora, poput nemam bicikl i ne znam voziti bicikl, bilo je i onih zanimljivijih. Neki su priznali kako su previše lijeni, a drugi pak ne koriste bicikl kao prijevozno sredstvo jer im se fakultet nalazi na brdu. Bilo je tu i odgovora poput strah me voziti bicikl u Zagrebu zbog divljih pješaka i još divljijih vozača te onih koji osjećaju veliku mržnju prema biciklistima, ali i studenata koji ne žele ostaviti bicikl u javnosti iz straha da ga netko ne ukrade.

Ipak, radi se o jednom od najefikasnijih načina vježbanja. Svima je poznato da se na taj način gube kilogrami i stječe kondicija, no, osim toga, bicikliranje ima razne benefite za zdravlje. Još jedan plus je što, ukoliko ga zamijenite automobilom, nesvjesno postajete čuvar okoliša. U nastavku vam navodimo pet razloga zašto bi vam bicikl trebao postati najbolji prijatelj.

Čuvar vašeg zdravlja

Ako se želite baviti nekim oblikom tjelesne aktivnosti, a imate problema sa zglobovima nogu, koljenom ili kralježnicom, onda je bicikliranje odličan izbor za vas. Jedinu pažnju treba posvetiti podešavanju bicikla. Kada je pedala okrenuta prema dolje, koljeno bi vam trebalo biti tek lagano savijeno. Osim pogodnosti koje će osjetiti vaši zglobovi, koljeno i kralježnica, vožnjom možete regulirati srčani tlak te kolesterol, a uz sve to smanjuje i razinu stresa. Prema nekim istraživanjima dokazano je da redovita vožnja može spriječiti pojavu raka dojke, a idealna je i tjelesna aktivnost za dijabetičare.

Sagorijeva kalorije

Vožnja bicikla jedna je od najučinkovitijih aktivnosti koja će vam pomoći pri topljenju masnih naslaga. Jednim satom umjerenog bicikliranja možete sagorjeti oko 300 kalorija, a intenzivnim tempom sagorijevate čak 900 kalorija. Naravno, puka vožnja neće biti dovoljna ako se ne vodi računa o zdravoj prehrani. Svakako treba istaknuti da se radi o obliku tjelesne aktivnosti koju možete odraditi usput i lako ju je uklopiti u svakodnevnu rutinu, stoga biciklirati možete prilikom odlaska na fakultet, posao ili u kupovinu.

Oblikuje mišiće

Budući da u vožnji bicikla sudjeluje nekoliko velikih grupa mišića, poput mišića potkoljenice, prednje i stražnje strane natkoljenice te mišići stražnjice, nije iznenađujuće da upravo ovim oblikom tjelesne aktivnosti možete lijepo oblikovati mišiće nogu. Osim što ćete imati oblikovane noge na kojima će vam mnogi zavidjeti, možete popraviti držanje tijela i poboljšati pokretljivost zglobova.

Povećanje energije

Istraživanja pokazuju kako vožnja bicikla može povećati razinu energije do 20% te smanjiti umor. Za to je upravo zaslužno lučenje neurotransmitera dopamina, koji je povezan s energijom. U istraživanju navode da nije potrebno biciklirati luđačkim tempom kako biste povećali razinu energije. Još jedna pogodnost za mentalno zdravlje jest što smanjuje razinu tjeskobe i depresije. Dovoljna je vožnja sporim do umjerenim tempom tri puta tjedno.

FOTO: PIXABAY