LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SAVJETI LIJEČNIKA

3 razloga više da se ubuduće tuširate navečer, umjesto ujutro

kada je riječ o navikama tuširanja, najčešće se dijelimo u dvije kategorije - oni koji se tuširaju ujutro i oni koji se tuširaju prije spavanja, odnosno navečer. Prema savjetima liječnika, čini se da je tuširanje navečer ipak bolja opcija.

kada je riječ o navikama tuširanja, najčešće se dijelimo u dvije kategorije - oni koji se tuširaju ujutro i oni koji se tuširaju prije spavanja, odnosno navečer. Prema savjetima liječnika, čini se da je tuširanje navečer ipak bolja opcija.

Navike svakoga od nas se po nečemu razlikuju, a kada je riječ o navikama tuširanja, najčešće se dijelimo u dvije kategorije - oni koji se tuširaju ujutro i oni koji se tuširaju prije spavanja, odnosno navečer.

Ipak, čini se kako je tuširanje navečer bolja opcija, ne samo zato što će nas ujutro šokirati mlaz ili nam biti hladno, već i zbog tri konkretna razloga koja, složit ćete se, nisu zanemariva, a o kojim razlozima je riječ piše Best life.

Prljave plahte


Ako se tuširate ujutro, to može značiti da ćete navečer imati prljave plahte jer ćete sve nečistoće koje ste skupili tijekom dana ostaviti na svojim plahtama.
Zanemarivanje noćnog tuširanja može ostaviti više prašine, bakterija, mrtve kože i znoja u vašem krevetu. Ako odete u krevet bez tuširanja, sva ta prljavština i znoj prenijet će se s vašeg tijela na vaše plahte, stvaranje okruženja koje može biti pogodno za rast bakterija i iritaciju kože, rekao je za Best life liječnik Adil Maqbool.

Međutim, pazite na jednu stvar kod tuširanja navečer, a to je da na spavanje ne idete mokre kose, jer je vlažan jastuk pogodan za razvoj bakterija, plijesni i gljivica, a to biste, vjerujemo, htjeli izbjeći.

Razvoj alergija

Ako ste kojim slučajem alergični na grinje, to je još jedan razlog više da se tuširate navečer. Što više kože padne s vas u krevet, grinje će se brže razmnožavati. Nije baš neki prizor, jel tako? Tuširanje prije spavanja je zato bolji izbor.
Grinje su mali insekti koji žive u prašini i uspijevaju u toplim, vlažnim okruženjima. Hrane se mrtvim stanicama kože, a kada osoba ode u krevet bez tuširanja,grinje imaju izvor hrane. Kako se grinje množe, mogu izazvati alergije i simptome astme kod osjetljivih osoba, objašnjava Maqbool. 
Problemi s kožom i aknama

Skloniji smo znojiti se tijekom dana, nego noću dok spavamo, a to dovodi i razvoju brojnih bakterija. Shodno tome bilo bi praktično isprati kožu prije spavanja, pogotovo ako imate probleme kao što su oni s aknama. Tuširanje navečer će za vas biti higijenski pogodnije. Akne izbijaju kombinacijom različitih čimbenika, uključujući prekomjerno lučenje ulja, začepljene pore i prisutnost bakterija.
Kada idete u krevet bez tuširanja, prljavština, znoj i bakterije na vašoj koži mogu pridonijeti začepljenju pora i prekomjernoj proizvodnji masnoće, što može dovesti do razvoja akni. Osim toga, kada spavate u prljavim plahtama, bakterije i prljavština se mogu prenijeti opet na kožu, dodatno pogoršavajući problem, navodi Maqbool.