LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vruće ljetne noći

20 savjeta za lakši san ljeti

Ljetni mjeseci mogu san učiniti nemogućom misijom. Postaje toliko vruće da nikako ne možemo zaspati. Ipak, ljetni san brže će doći ako slijedite ove savjete.

Ljetni mjeseci mogu san učiniti nemogućom misijom. Postaje toliko vruće da nikako ne možemo zaspati. Ipak, ljetni san brže će doći ako slijedite ove savjete.

Svi znamo kako je prigovaranje na vrijeme vani posve uobičajena i raširena pojava. Zimi nam je prehladno, a ljeti prevruće. Zimi ne možemo dočekati ljetne mjesece, a ljeti jedva čekamo da ponovo malo zahladi jer ćemo se otopiti na velikim vrućinama. Neki tvrde kako je vrućina gora od dva zla jer je teže rashladiti se nego se zagrijati. Jedan od najvećih zadataka tijekom ljetnih mjeseci je dobiti dovoljno sna noću. Prevruće je, stoga se okrećemo, skidamo pokrivač, stavljamo ga – ukratko, svi smo na sto muka.

Optimalna temperatura spavaće sobe je između 16 i 21 Celzijev stupanj, stoga je idealno ako je spavaća soba ljeti hladnija. Također, važno je da nam glava nije prezagrijana.

– Kvalitetan san važan je za ljudsko procesiranje informacija tijekom dana, kao i oporavak tijela fizički i mentalno. Idealno, za savršen san mora postojati razlika u temperaturi između našeg tijela i glave – objašnjava dr. Nerina Ramlakhan, stručnjakinja britanske tvrtke za proizvodnju madraca i kreveta.

FOTO: Giphy

To je teže ljeti nego tijekom drugih godišnjih doba jer se naše tijelo ne može dovoljno ohladiti nakon što je tijekom dana nakupilo puno topline. Iz tog razloga nam je teže opustiti se i zaspati. Što učiniti za bolji san tijekom sparnih ljetnih mjeseci?

1. Stavite svoju plahtu u plastičnu vrećicu, a potom u zamrzivač na nekoliko minuta prije nego odete na spavanje. Ako u zamrzivaču nemate dovoljno mjesta, stavite jastučnicu ili svoju pidžamu umjesto cijele plahte.

2. Nalijte hladnu vodu u svoju termosicu i prislonite je na tijelo. Točnije, možete je staviti na koljena, gležnjeve, zglobove, vrat i lakat. Ako nemate termosicu, jednostavno namočite u hladnoj vodi jednu kuhinjsku krpu i nakon toga se rashladite. Učinak je isti.

3. Kreme, posebice one koje koristite prije odlaska na počinak, držite u hladnjaku.

4. Praznu bočicu parfema napunite hladnom vodom, držite je u blizini kreveta i po potrebi se pošpricajte po licu, vratu ili koljenima.

5. Ljeti se ušuškajte u pamučne pidžame i plahte jer je to idealan materijal za toplija razdoblja godine

6. Nemojte jesti previše proteina jer će oni zagrijavati vaše tijelo i pojačavati metabolizam, što će vas dodatno zagrijati.

7. Uživajte u ljutoj hrani, ali jedite je do tri sata prije odlaska na spavanje. Ljuta i začinjena hrana potiču znojenje i tako hlade tijelo.

8. Tjelovježbu ostavite za ujutro jer ćete večernjom tjelovježbom samo dodatno zagrijati tijelo.

9. Nemojte se tuširati u ledenoj vodi jer vaše će tijelo nakon izlaska iz ledenog tuša samo htjeti zadržati toplinu i neće se toliko rashladiti. Radije odaberite mlaku, samo malo hladniju vodu.

10. Tijekom noći, kada osjetite da vam temperatura spavaće sobe odgovara, zatvorite prozore.

11. Isključite elektroničke uređaje za koje znate da proizvode puno topline.

12.  Stopala držite izvan pokrivača.

13. Stavite led ispred ventilatora, to će ohladiti zrak u sobi.

14. Tijekom dana, redovito pijte dovoljno vode, no ne previše noću. Jedna čaša prije spavanja trebala bi vam biti dovoljna za hidrataciju, a i spriječit će prečesto odlaženje na WC noću.

15. Ubijamo romantiku, ali ne spavajte zagrljeni s partnerom jer to prouzrokuje još više topline.

16. Ako možete birati, spavajte na nižim katovima kuće.

17. Slobodno malo ohladite svoju pidžamu prije odlaska u krevet.

18. Operite ruke i stopala u hladnoj vodi prije spavanja.

19. Ako se probudite zbog nesnosne vrućine tijekom noći, rashladite se s malo mentola prije ponovnog počinka.

20. Ako vam tijekom noći postane prevruće, okrenite pokrivač na drugu stranu.

FOTO: PIXABAY