LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PILOT-PROJEKT

Županija osigurala besplatan prijevoz vlakom svim studentima

Osim studenata, vlakom se besplatno mogu voziti i srednjoškolci, osnovnoškolci i djeca predškolske dobi.

Osim studenata, vlakom se besplatno mogu voziti i srednjoškolci, osnovnoškolci i djeca predškolske dobi.

Brodsko-posavska županija pokreće projekt besplatnog prijevoza vlakom za redovite studente s prebivalištem na njihovom području. Ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza, vrijedan 95.679,87 eura, potpisan je između HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. i županije.

Ovaj pilot-projekt, proizašao iz Zaključka Vlade RH od rujna 2023., omogućuje 800 studenata besplatno neograničeno korištenje željezničkog prijevoza, uključujući svakodnevna putovanja od mjesta stanovanja do mjesta studiranja te povremene izlete, liječničke posjete i ljetovanja.
 


VEZANO: ZET besplatni kuponi za 2024. godinu: ostvarujete li pravo na njih?


 

Revitalizacija željezničkog sustava


Župan Brodsko-posavske županije, Danijel Marušić, zahvalio je HŽ Putničkom prijevozu na podršci te najavio radni sastanak kako bi riješili pitanja usklađivanja voznog reda. Sufinanciranje ove usluge proizašlo je iz proračuna za 2024. godinu, koji je osigurao sredstva za ovu i slične inicijative, prenosi Župan.hr.
 


VEZANO: Novi vozni red HŽ-a za 2023/2024: uvedeni novi vlakovi



Ovaj program slijedi smjernice Zaključka Vlade Republike Hrvatske donesenog 27. rujna 2023. godine, s ciljem pružanja povoljnog prijevoza redovitim studentima po jedinstvenoj mjesečnoj cijeni od 9,95 eura, što uključuje neograničeno korištenje željezničkog prijevoza diljem cijele zemlje.

Brodsko-posavska županija će u potpunosti financirati prijevoz redovitih studenata s prebivalištem na njenom području, a pravo na sufinanciranje ostvaruju putem prijave na Javni poziv za iskaz interesa, koji provodi nadležni Upravni odjel za obrazovanje, šport i kulturu.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza, Željko Ukić, izrazio je zadovoljstvo nastavkom projekta te naglasio napore Vlade RH u revitalizaciji željezničkog sustava. Osim za studente, Vlada je omogućila besplatan prijevoz vlakom do 31. prosinca 2024. za sve učenike osnovnih i srednjih škola, uključujući i djecu predškolske dobi.

Porast putovanja željeznicom od 25 posto ukazuje na pozitivan odaziv, a fali još oko 50 tisuća putovanja kako bi se ostvarila brojka od milijun putovanja ov godine.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA