LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tko je kriv za propust?

Plućnom bolesniku navodno dodijeljena studentska soba „bez klime, zraka, u gljivicama“

Osoba koja prema tvrdnji boluje od plućnih bolesti, unatoč prethodnom objašnjenju o zdravstvenom stanju, smještena je u studentsku sobu s neodgovarajućim uvjetima.

Osoba koja prema tvrdnji boluje od plućnih bolesti, unatoč prethodnom objašnjenju o zdravstvenom stanju, smještena je u studentsku sobu s neodgovarajućim uvjetima.

Objava koja je osvanula u grupi na Facebook stranici Studentski dom „Novi dom“ i „Novi paviljon“ Osijek, zgrozila je studentsku populaciju. Naime, prema navodima osoba koja boluje od plućnih bolesti, smještena je u sobu koja je vidno preplavljena vlagom, a higijenski uvjeti prema fotografijama nisu ispunjeni.

„Zar se u ovakav prostor na 3. katu, bez klime, zagušljiv, u kojem se ne može ni pola sata provesti, a kamoli učiti, unutar kojeg je se nijedan prozor ne može otvoriti smjesta ijednog studenta, a kamoli plućnog bolesnika, odlučnog učenika, sa svim mogućim prednostima???? Bez ravnatelja, koji je na bolovanju, a nema zamijene, nema odluke, Ministarstvo obrazovanja donijelo je rješenje o smještaju danas, kada je fakultet već počeo, upravljanje doma koga će gdje smjestiti. Nije se ni potrudilo invalidu naci rješenje. Tražiti od plućnog bolesnika da bude u ovakvim uvjetima, bez klime, zraka, u gljivicama, je u rangu kao da čovjeka u kolicima tražiš da se popne na prvi kat bez lifta. Šta da dijete noćas noći na ulici jer je dovedena pred gotov čin, iako je dom prije dva tjedna informiran o svemu?! Ovo da nije jadno bilo bi smiješno.“ – stoji u objavi.

Kontaktirali smo Studentski centar u Osijeku iz kojeg su uputili ispriku te izrazili žaljenje zbog nastalih neugodnosti. Objasnili su da je studentici 2. listopada ponuđena soba koja nije bila u prikladnom stanju za useljenje.
 

„Soba je bila u uporabi prije nego što je ponuđena studentici te je ostavljena u zatečenom stanju od strane prethodnog korisnika, a naši je djelatnici nisu pregledali prije useljenja navedene studentice. Budući da navedene neispravnosti nisu bile prijavljene tehničkoj službi, nisu bile sanirane prije useljenja studenata.“ – objašnjavaju iz Studentskog centra u Osijeku.


Napomenuli su i da studenti prilikom useljenja prilažu medicinsku dokumentaciju kojom dokazuju smanjenu pokretljivost ili druge zdravstvene poteškoće, a zatim se smjeste u sobu predviđenu za korisnike smanjene pokretljivosti: niži kat, jednokrevetna soba, soba s klimatizacijskim uređajem, hladnjakom za lijekove i sl.
 

„Budući da takvu dokumentaciju nismo primili do useljenja, studentici je ponuđen smještaj u dvokrevetnoj studentskoj sobi na višem katu. Studentica je 03.10.2023. smještena u sobu za korisnike smanjene pokretljivosti u prizemlju studentskog doma.“ – rekli su iz Centra.


Centar smo također upitali ispunjavaju li sobe higijenski minimum te jesu li prošle sanitarnu inspekciju.
 

„Novi studentski dom ispunjava minimalne tehničke uvjete kao smještajni objekt vrste studentski dom sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti.“ – poručili su.

 

 

FOTO: FB SCREENSHOT VIA CANVA