LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prednosti i nedostaci

Život s cimerom: Ravnoteža između samostalnosti i društvenosti

Saznajte koje su dobre i loše strane života s cimerom!

Saznajte koje su dobre i loše strane života s cimerom!

Život s cimerom na fakultetu je iskustvo koje može biti izuzetno obogaćujuće, ali isto tako nosi i svoje izazove. Dok neki studenti odluče živjeti samostalno zbog veće privatnosti i kontrole nad svojim prostorom, drugi odabiru dijeliti svoj dom s cimerom zbog ekonomske isplativosti i socijalnih ili drugih razloga.

 

Prednosti zajedničkog života


Interakcija i potpora
 

Za studente koji otiđu na fakultet koji je daleko od njihovog doma, obitelji i prijatelja, život s cimerom ili cimericom može biti koristan za stvaranje socijalne interakcije. Dijeljenje prostora s nekim omogućuje razgovore, druženje i podršku, što može pomoći u prevladavanju osjećaja usamljenosti.
 

Podjela kućanskih poslova

Također, zajednički život s cimerom može olakšati podjelu kućanskih poslova poput kuhanja, čišćenja i održavanja stana ili studentske sobe te olakšati teret svakodnevnog života i osigurati ravnotežu između obaveza i slobodnog vremena.

Financijska stabilnost

Isto tako, jedna od glavnih prednosti života s cimerom ako se radi o stanovanju u zajedničkom stanu, je financijska održivost. Zajednički život često rezultira nižim troškovima stanovanja; podjela najma, režija, hrane i drugih troškova može znatno olakšati financijski teret studiranja.
 


VEZANO: Cipelarenje na Savi nije se dogodilo?


 

Nedostaci života s cimerom


Manjak privatnosti
 

Živjeti s cimerom može značiti manjak privatnosti, a nedostatak osobnog prostora može biti izazov za one koji trebaju mir i tišinu za rad ili opuštanje.

Kompromis u stilu života

Podjela prostora znači kompromis u stilu života. Razlike u spavanju, čistoći ili režimu možda će zahtijevati pregovore i prilagodbe kako bi se osigurala harmonija u zajedničkom domu. U nekim slučajevima, različite navike, rasporedi i preferencije mogu dovesti do nesuglasica.

Poteškoće u zajedničkim financijama

Također, kod izbora cimera važno je naći odgovornu i savjesnu osobu koja će se pridržavati financijski dogovora jer u suprotnom može doći do stresa i poteškoća u upravljanju zajedničkim financijama.
 

Iskustva studenata


Svoje iskustvo podijelila je Sara iz Studentskog naselja Trsat u Rijeci.
 

Smatram da život sa cimericom ima mnogo prednosti. Na primjer, moja cimerica studira na istom fakultetu kao i ja. To je odlično jer imamo istu količinu obaveza i možemo zajedno učiti. Osobno mi odgovara što nisam cijelo vrijeme sama, ali je to ponekad i dvosjekli mač jer rijetko imam vrijeme za sebe. Prepreka su mi ponekad vrijeme buđenja i odlaska na spavanje, no smatram da različit stil života i osobne navike nisu problem ako su obje osobe spremne na kompromis, komentirala je.


 A kakvo je stanje u Zagrebu, ispričala je Larisa koja boravi u Studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu.
 

Na početku faksa imala sam cimericu koja se odselila iz doma pa mi je neko vrijeme čak bilo dosadno samoj u sobi. Par tjedana nakon upoznala sam novu cimericu s kojom imam puno zajedničkih interesa, a dnevni rasporedi nam se dobro poklapaju. Također, svaka je određeni dio dana sama u sobi pa imamo dovoljno vremena za učenje i međusobno druženje, priča Larisa.

FOTO: FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA