LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Zbog obnove fakultetskih zgrada u Kampus ili na Velesajam bit će preseljeno nekoliko fakulteta

Čak šest zgrada zagrebačkih fakulteta ima crvenu naljepnicu i neuporabljivo je za nastavu.

Čak šest zgrada zagrebačkih fakulteta ima crvenu naljepnicu i neuporabljivo je za nastavu.

Zbog oštećenja uzrokovanih potresom fakulteti i akademije Sveučilišta u Zagrebu neće moći u potpunosti ili djelomično koristiti čak 28 zgrada. Iduće godine priprema se velik pothvat – preseljenje svih tih objekata, studenata i profesora tijekom trajanja obnove, na zamjensku lokaciju, piše Nacional

Nakon zagrebačkih potresa u ožujku 2020. i petrinjskih potresa krajem prosinca iste godine, oštećeno je 113 zgrada fakulteta ili akademija u Zagrebu, zgrada Učiteljskog fakulteta u Petrinji i Metalurškog fakulteta u Sisku. Od toga je njih 70 ocijenjeno kao uporabljivo i dobile su zelenu oznaku, 40 je privremeno neuporabljivo s narančastom oznakom te je šest neuporabljivih s crvenom oznakom.

Crvenu naljepnicu ima jedna zgrada Akademije likovnih umjetnosti, zgrada Sveučilišta u Zagrebu i Pravnog fakulteta, četiri zgrade Medicinskog fakulteta i jedna zgrada Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.

U anketi provedenoj na fakultetima i akademijama Sveučilišta u Zagrebu, uprave tih visokoškolskih ustanova procijenile su na početku ove akademske godine da zbog oštećenja uzrokovanih potresom neće moći u potpunosti ili djelomično koristiti 28 zgrada ukupne površine 113 836 m².

Zbog strukturalnih i infrastrukturalnih problema fakulteti i akademije će se tijekom radova seliti u nove prostore, a Nacional doznaje da će ti prostori biti Velesajam i Kampus na Borongaju. 

U međuvremenu, dok se ne započne s projektima, fakulteti se sami snalaze sa smještajem studenata i održavanjem nastave: dio studenata Pravnog fakulteta nastavu sluša u kinu, a studenti Akademije likovnih umjetnosti koriste prostor Jadran filma. 

Koliko će dugo trajati obnove za sada nije poznato, no sasvim je realna mogućnost da neki studenti koji su na fakultet krenuli za vrijeme pandemije i online nastave nikada ni ne iskuse kako je to slušati nastavu u predavaonicama na vlastitom fakultetu.
FOTO: STUDENTSKI.HR