LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s organizatoricom Sandrom Gašparić

Zašto doći na simpozij „Mediji na drukčiji način"?

Ovog četvrtka se na Hrvatskim studjima održava šesti po redu znanstveni simpozij Mediji na drukčiji način. Tko stoji iza organizacije, što vas očekuje na simpoziju i zašto biste trebali doći - pročitajte u intervjuu s jednom od organizatorica Sandrom Gašparić.

Ovog četvrtka se na Hrvatskim studjima održava šesti po redu znanstveni simpozij Mediji na drukčiji način. Tko stoji iza organizacije, što vas očekuje na simpoziju i zašto biste trebali doći - pročitajte u intervjuu s jednom od organizatorica Sandrom Gašparić.

Ovaj se četvrtak na Hrvatskim studijima održava šesti po redu znanstveni simpozij Mediji na drukčiji način.

Jedna od organizatorica, Sandra Gašparič, otkrila nam je tko stoji iza organizacije, što na simpoziju očekivati i zašto ga posjetiti.

Tko stoji iza simpozija?

Ideja za organizaciju simpozija potekla je 2008. godine od studenata komunikologije i novinarstva, odnosno članova studentske udruge USKN Komuna. Organizacija se prenosi s jedne generacije komunikologa na drugu. Na taj način postala je prepoznatljiv edukativan projekt komunikologa koji je od samog početka podržan od strane cjelokupne katedre; profesora komunikologije na Hrvatskim studijima. 

Zašto je „Cenzura“ tema ovogodišnjeg simpozija?

Simpozij je nastao, a i više godina održavan, povodom Svjetskog dana slobode medija. Željeli bismo studentima skrenuti pažnju na podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela. Svaki se simpozij nije isključivo bavio tom temom, ali teme su uvijek bile bliske medijima, odnosima s javnošću i općenitom komunikološkom djelovanju. Zbog stanja u novinarstvu i cenzuri, kao neizbježnoj temi u novinarskim i društvenim krugovima, odlučili smo pobliže objasniti što je cenzura te kako su je naši gosti iskusili na vlastitoj koži.

Je li bilo teško pronaći predavače ili se oni rado odazovu i sudjeluju na simpoziju?

Nije ih bilo teško pronaći i svi se rado odazovu sudjelovanju. Kako je riječ o novinarima, jedan dio njih uvijek je spriječen zbog poslovnih obaveza, na što ne možemo utjecati. Svoje nam je gostovanje morao otkazati novinar Robert Valdec zbog službenog puta u Ukrajinu i trenutne političke situacije u toj zemlji. Gotovo svake godine, barem dva predavača ne mogu sa sigurnošću potvrditi dolazak. Naš krizno-komunikacijski tim uvijek je spreman na sve, zato takve stvari naši posjetitelji ni ne primijete.

Zašto bi studenti trebali doći na simpozij i što ih očekuje? 

Pozivamo sve studente da posjete simpozij i iz prve ruke saznaju što je cenzura, kako se ona provodi u Hrvatskoj te čuju osobna iskustva naših predavača – novinara.

Predavanje će započeti Andreja Žapčić, diplomirana politologinja i novinarka te izvršna urednica gong.hr-a, neprofitnog portala. Predavanje će održati o "Bijeloj knjizi – kronici prijetnji i napada na novinare", čija je suradnica. Nesumnjivo je da će predavanje biti i više nego zanimljivo.

Studenti će od Gordane Vilović, profesorice s Fakulteta političkih znanosti, imati prilike čuti detalje o kronološkom pregledu cenzure. Njena tema nosi naziv „Cenzura – jučer, danas, sutra".

Sljedeća u nizu samostalnih izlaganja je Nataša Škaričić, profesionalna  novinarka specijalizirana za područje zdravstva i zdravstvene politike. Dobitnica je nagrade Hrvatskog novinarskog društva „Novinar godine“ za 2012. godinu. Otkrila je nekoliko većih afera kao što su "afera jajne stanice", "afera Pfizer", "afera Shimadzu", "afera Brezovica", slučaj prisilne hospitalizacije Mirjane Pukanić i mnoge druge. Škaričić će na ovogodišnjem simpoziju održati predavanje na temu „Cenzura i novinarska autonomija“, pri čemu neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

Uz stručne predavače, predavanja će održati i studenti komunikologije: Ana Šain na temu: „Farmaceutska industrija i mediji: istine i laži“, Bojan Kupirović s temom „Izvještavanje o slučaju HE Ombla u Jutarnjem i Večernjem listu“, a o temi „Etička pitanja i manipulacije u oglašavanju“ govorit će Kristina Koščević.

Kao šećer na kraju, organizirana je zanimljiva panel rasprava pod nazivom „Medijska sloboda u Hrvatskoj“. Moderirat će je Tihomir Ladišić, dugogodišnji televizijski novinar, voditelj i urednik. Na raspravi će sudjelovati velika imena hrvatskog novinarstva koji su na vlastitoj koži proživjeli cenzuru: Domagoj Jakopović Ribafish s Nove TV, HRT-ova Elizabeta Gojan, Helena Puljiz s tportala te Anita Malenica, direktorica producentske kuće Alfa info.

U simpozij su uključeni studenti koji šalju svoje radove (eseje, fotografije i likovne uratke). Jeste li zadovoljni odazivom?

Uključili smo ih jer je simpozij namijenjenom njima. Cilj nam je studentima pružiti priliku da izlože svoje radove. Takva je praksa od samog početka – uz stručne predavače sudjeluje troje ili četvero studenata, dok studenti svih hrvatskih sveučilišta mogu sudjelovati u natječajima izražavanjem svoje kreativnosti esejima, fotografijama i likovnim uradcima. Pritom mogu osvojiti vrijedne nagrade koje osiguravaju brojni sponzori. Stručni žiri odabire najbolje radove koji su izloženi u auli knjižnice Hrvatskih studija. Zadovoljni smo angažmanom studenata, iako se iz godine u godinu smanjuje. Još ima onih koji vole javno podijeliti dobro napisan esej, fotografiju ili likovni uradak. Možemo se pohvaliti da ćemo ove godine imati i malu izložbu likovnih uradaka na temu cenzure, a predstavit će je nekoliko studenata Likovne akademije.

FOTO: USKN