LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Natjecanje iz poslovnih slučajeva

Zaposlite se u jednoj od uspješnih međunarodnih kompanija

Prijaviti se mogu studenti svih veleučilišta i sveučilišta u Hrvatskoj. Prijavljeni natjecatelji formiraju timove od 2 do 3 člana i odabiru željeni poslovni slučaj. Na kraju će oni najbolji osvojiti vrijedne nagrade.

Prijaviti se mogu studenti svih veleučilišta i sveučilišta u Hrvatskoj. Prijavljeni natjecatelji formiraju timove od 2 do 3 člana i odabiru željeni poslovni slučaj. Na kraju će oni najbolji osvojiti vrijedne nagrade.

Istrian Tourism Competition (ITC) jedinstveno je natjecanje u rješavanju poslovnih slučajeva iz područja turizma.

Projekt organizira Start-Up udruga iz Pule koja se bavi promicanjem poduzetništva među mladima kao i njihovim zapošljavanjem te samozapošljavanjem.

Prijaviti se mogu studenti svih veleučilišta i sveučilišta u Hrvatskoj. Prijavljeni natjecatelji  formiraju timove od 2 do 3 člana i odabiru željeni poslovni slučaj. Na kraju, oni najbolji osvojit će vrijedne nagrade.

Osim samog natjecanja, predviđena su predavanja, panel diskusije, posjet poduzećima i institucijama u turizmu. Projekt će i ove godine podržati brojna poduzeća, potporne institucije poslovanja, tijela lokalne i regionalne vlasti, obrazovne institucije te udruge.

Tijek prijava pratite na Facebook stranici, a detalje o projektu donosimo u intervjuu s predstavnikom Udruge Amelom Hadžipašićem:

Kako je nastala ideja ITC-a?

Ideja je proizašla neposredno nakon uspješne realizacije natjecanja u poslovnim slučajevima poduzeća iz različitih djelatnosti – Regional Case Study (RCS) u čijem je prvom izdanju sudjelovalo stotinjak studenata iz cijele Hrvatske. S obzirom na to da dolazimo iz najrazvijenije turističke regije te na činjenicu da nisu postojala slična natjecanja orijentirana na područje turizma, odlučili smo organizirati i naše drugo natjecanje, tj. case study "Istrian Tourism Competition" (ITC).

Prošlogodišnje natjecanje održano je na lokalnoj razini, a 2. izdanje ITC-a koje počinje objavom natječaja krajem ožujka, bit će na nacionalnoj razini pa će u njemu moći sudjelovati studenti svih veleučilišta i sveučilišta u Hrvatskoj.

Što je cilj projekta?

Svrha projekta proizlazi iz jednog od važnijih ciljeva udruge, a to je povezivanje istaknutih i ambicioznih studenta sa uspješnim poslodavcima. Volontirajući u udruzi i sudjelujući u projektima koje realiziramo, mnoge su mlade osobe pronašle zaposlenje u međunarodno uspješnim kompanijama poput Infobipa, Uniline-a i dr. U posljednje vrijeme, u potrazi za kvalitetnim kadrovima, javljaju nam se i poslodavci koji nikad nisu sudjelovali u projektima udruge što je potvrda prepoznatljivosti koju smo stekli na tom području.

S kojim ste se poteškoćama susreli u organizaciji i realizaciji? Kako ste ih riješili?

S obzirom na to da 2. izdanjem ITC-a, širimo natjecanje na nacionalnu razinu, najveći izazovi bili su operativne i organizacijske prirode pa smo u organizaciju  uključili i volontere koji su nedavno postali dio tima Start-Up udruge. Nismo imali problema s odazivom partnera pošto su poduzeća bila zadovoljna prošlogodišnjem izdanjem. Osim njih, u 2. izdanje ITC-a uključiti će se i brojna nova poduzeća, institucije, gradovi i općine, udruge, turističke zajednice i dr.

Sudjeluju li svi članovi Udruge u organizaciji ili imate radne timove za pojedine projekte?

Udruga ima 55 članova, ali projekte realiziramo u timovima od 4 do 5 osoba, a nedavno smo formirali i posebne timove za financije, marketing i IT koji će nam uvelike pomoći u realizaciji 10-ak projekata koje planiramo realizirati u 2015. godini.

Što projekt znači Udruzi i vama kao organizatorima?

Nama kao organizatorima ITC je svakako jedan od dražih projekata jer je natjecanje sa jedinstvenim konceptom iz područja turizma u cijeloj regiji JI Europe. Iako je glavna aktivnost natjecanja rješavanje poslovnih slučajeva, u suradnji sa partnerima osigurali smo natjecateljima bogat i raznovrstan sadržaj, pa ih ove godine očekuju i odlična predavanja eminentnih predavača iz prakse, zanimljivi paneli, posjete uspješnim poduzećima, općinama, turističkim zajednicama i dr.

Osim novčanih nagrada, koje dodatne koristi imaju natjecatelji sudjelovanjem u projektu?

Sudjelujući u različitim aktivnostima ITC-a, natjecatelji stječu praktična znanja, upoznaju kolege iz različitih struka i povezuju se s poslodavcima. Također, imaju prilike upoznati se s radom uspješnih poduzeća i institucija, poslovnom praksom te uspješnim poduzetničkim primjerima. Često se događa da se istaknuti pojedinci zaposle u poduzećima partnerima već za vrijeme ili neposredno nakon završetka natjecanja. Također, znanja, iskustvo i kontakte koje su stekli, mnogima pomažu u zaposlenju u međunarodno uspješnim kompanijama ili pokretanju vlastitog posla nakon završetka studija.

Na natjecanje se mogu prijaviti mladi iz različitih krajeva Hrvatske. U slučaju da nisu u mogućnosti prisustvovati  na predavanjima, na koji će način biti upućeni u njih?

Natjecatelji iz ostatka Hrvatske koji nisu u mogućnosti sudjelovati otvorenju natjecanja na kojem će poduzeća prezentirati poslovne slučajeve, moći će ih odabrati na temelju prezentacija objavljenih na web-stranicama Udruge. Također, za sva pitanja vezana uz poslovne slučajeve moći će se obratiti mentorima iz poduzeća putem telefona ili e-maila. Natjecatelji ni za jednu aktivnost natjecanja nisu obvezni dolaziti u Pulu. Svi ostali važni detalji bit će navedeni u pravilima natjecanja koji će biti objavljeni na web-stranicama Udruge nakon raspisivanja natječaja.

Po čemu će se razlikovati ITC 2015. od ITC-a 2014.?

U radu Udruge i realizaciji projekata u skladu s kriterijem izvrsnosti težimo stalnom razvoju i napretku. Kod ITC-a možemo najaviti veliki iskorak u svim aspektima natjecanja. Natjecanje će podržati 30-ak partnera i sponzora, a posebno smo zadovoljni jer su nam se odazvala vodeća poduzeća u Hrvatskoj i šire koja su u svojim područjima poslovanja dobitnici brojnih međunarodnih nagrada i priznanja. Natjecatelji će moći odabrati jedan od 4 poslovna slučaja, a očekujemo 100-tinjak prijava iz cijele Hrvatske. Još jedna novost je ta da će suorganizatori 2. izdanja natjecanja biti studentske udruge, zborovi i organizacije iz Zagreba, Rijeke, Zadra, Šibenika, Dubrovnika i drugih gradova.

Budući da je ovo tek druga godina postojanja projekta, smatrate li da projekt ima potencijal za dugogodišnje održavanje? Planirate li širenje projekta  izvan granica Hrvatske?

S obzirom na jedinstven i atraktivan koncept te potrebu za njegovom realizacijom, svakako planiramo održavati ITC i u nadolazećim godinama. Prve godine realizirao se na području Istarske županije, u 2. izdanju širi se na nacionalnu razinu, a ne isključujemo mogućnost da se u budućnosti realizira i na međunarodnoj razini.

Nedavno ste imali regrutaciju novih članova, kako ste zadovoljni odazivom? Planirate li neke nove projekte u bližoj budućnosti?

Moram istaknuti da smo veoma zadovoljni regrutacijom novih članova i volontera na projektima Udruge. Ovo je prva godina da smo krenuli s time i iznenađeni smo odazivom zbog toga što nam se javio veliki broj mladih iz cijele Hrvatske bez obzira na minimalnu promociju. S obzirom na to da Udruga ove godine slavi petu godišnjicu postojanja, osim naših dugogodišnjih projekata poput Start Me Up-a, RCS, ITC, Business English-a, uskoro ćemo realizirati i EU akademiju te Istrian Business Networking (IBN), a najesen nam predstoji konferencija iz poduzetništva.

FOTO: START - UP UDRUGA