LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Državna matura

Započeo je jesenski rok državne mature 2023., a maturante čeka još 13 265 upisnih mjesta

Na sveučilištima ima dovoljno mjesta za sve maturante, a najpoželjnija je Akademija dramske umjetnosti.

Na sveučilištima ima dovoljno mjesta za sve maturante, a najpoželjnija je Akademija dramske umjetnosti.

Jesenski rok državne mature 2023. počeo je jučer, 21. kolovoza i trajat će sve do 6. rujna 2023. Na jesenski rok prijavilo se 5276 kandidata, bez straha da neće upisati fakultet ove godine jer praznih upisnih mjesta ima i više nego dovoljno - 13 256.

 


Preostalo više od 13 tisuća mjesta za buduće studente, nekim fakultetima je pala popularnost


 

Više mjesta za upis nego maturanata


Na ovogodišnjem ljetnom roku prijavilo se više maturanata nego prošle godine, ali u usporedbi s njom, njih 184 manje je upisalo fakultet. Na jesenskom roku bi sudeći prema broju slobodnih mjesta, svatko tko položi maturu i zadovolji minimalne uvjete za upis, mogao upisati fakultet. Doduše, interes za određene fakultete izrazito je velik, stoga će se maturanti morati potruditi da njihovi rezultati briljiraju.
 

Visoki omjeri


No, to ne mora nužno biti u skladu s njihovim prvim izborom koji je ove godine, prema podacima koje je objavila Agencija za znanost i  visoko obrazovanje, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu koja ima upisnu kvotu od 12 mjesta. Akademija su kao prvi izbor postavila 103 maturanta, što znači da se za jedno mjesto natječe 8.58 studenata.

Drugi najpoželjniji fakultet je Ekonomski fakultet u Zagrebu, smjer Poslovna ekonomija, koji je prvi izbor za 60 maturanata, ali ima upisnu kvotu od samo 11 mjesta. Tamo je omjer ipak nešto bolji i iznosi 5,45. Nešto manje prijava prvog izbora, njih 56 pristiglo je za Kineziološki fakultet u Splitu koji će primiti 12 brucoša, uz omjer 4,67. 

Od svih fakulteta koji su ušli u top 10 po broju prvih izbora, najviše mjesta ostalo je na šestom po redu poželjnosti, Ekonomskom fakultetu UNIRI-ja na kojem je ostalo još 21 mjesto.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA