LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Udruga BIUS

Zanima te biologija, terenska istraživanja i praktičan rad? Udruga BIUS pravo je mjesto za tebe

Iz BIUS-a posebno ističu inicijativu Veliki teren koja se tradicionalno održava svake godine. Riječ je o skupini projekata unutar kojih se dva puta godišnje, u proljetnom i jesenskom terminu, posjećuje jedno od brojnih biološki vrijednih područja u Hrvatskoj.

Iz BIUS-a posebno ističu inicijativu Veliki teren koja se tradicionalno održava svake godine. Riječ je o skupini projekata unutar kojih se dva puta godišnje, u proljetnom i jesenskom terminu, posjećuje jedno od brojnih biološki vrijednih područja u Hrvatskoj.

Udruga studenata biologije - BIUS, okuplja studente biologije koji kroz angažman stvaraju temelje za početak uspješne profesionalne karijere.

Udruga je nastala 1999. godine na inicijativu ambicioznih i strastvenih studenata Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zamišljena je kao ustanova koja nudi priliku studentima tog odsjeka, ali i svim ostalim zainteresiranim studentima, da unaprijede znanja iz područja biologije koja ih zanimaju, na načine koje možda nemaju na raspolaganju na fakultetu. Naglasak je na praktične vještine koji studenti bruse kroz razne istraživačke projekte.

Udruga je u svoje 23 godine postojanja organizirala oko 90 istraživačkih projekata u suradnji s nacionalnim parkovima, parkovima prirode, javnim ustanovama i sličnim državnim institucijama, ali i nevladinim udrugama. Jako smo sretni kada svoje znanje i otkrića možemo podijeliti s drugima te, na taj način, pomoći u podizanju svijesti o raznolikosti i ljepoti živog svijeta koji nas okružuje, kao i o njegovoj važnosti. Tako smo održali već 20-ak edukativnih projekta u školama, vrtićima, knjižnicama i prirodi. Članovi Udruge redovito organiziraju mjesečna predavanja, gostovanja stručnjaka, seminare, skupove i slične manifestacije - rekla nam je Ela Pahor, istaknuta članica Udruge BIUS.

Iz BIUS-a posebno ističu inicijativu Veliki teren koja se tradicionalno održava svake godine. Riječ je o skupini projekata unutar kojih se dva puta godišnje, u proljetnom i jesenskom terminu, posjećuje jedno od brojnih biološki vrijednih područja u Hrvatskoj. U terminima od tjedan dana, svaka sekcija Udruge radi istraživanje o skupini kojom se bavi (na primjer gmazovi, sisavci, leptiri, biljke), što uglavnom uključuje inventarizaciju vrsta, praćenje rasprostranjenosti i slično.

Glavni je cilj ovakvih projekata edukacija studenata koji dobivaju priliku praktično primijeniti znanja stečena na predavanjima te, uz vodstvo i savjetovanje sa stručnjacima iz područja kojima se bavi njihova sekcija, proći sve osnovne korake izrade stručnog ili znanstvenog rada: proučavanje problematike nekog prostora, uočavanje problema i formiranje teme istraživanja, proučavanje i provedbu metoda na terenu, analizu dobivenih rezultata te, konačno, izvođenje i predstavljanje svojih zaključaka - ističe Ela.

Ovogodišnji Veliki teren nazvan je Histria 2022., a predmet istraživanja bila je Istra. Tijekom Histrie, posjećena su različita područja: tok i ušće rijeke Mirne te rijeke Raše, područje rta Kamenjak koji obiluje biljnim i životinjskim bogatstvom, od kojeg se ističu dvije endemične orhideje, istarska (Serapias istriaca) i pulska kukavica (Serapias x pulae), poseban ornitološki rezervat Palud, značajni krajobraz Limski zaljev i brojni drugi biološki važni lokaliteti. Kako otkriva Pahor, ove su se godine studenti susreli s raznim endemskim vrstama na području Istre.

Prilikom boravka na terenu, na proljeće na poluotoku Ubaš, a na jesen u selu Antonci, pronađeno je mnogo zanimljivih vrsta. Među njima su hrvatski endemski gušteri, primorska gušterica (Podarcis siculus), mrki ljuskavi gušter (Algyroides nigropunctatus) i krška gušterica (Podarcis melisellensis), te ugrožena ptica zlatovrana (Coracias garrulus).

Ako studiraš biologiju ili jednostavno imaš velike interese na tom području, Udruga BIUS pravo je mjesto za tebe, a sami proces učlanjivanje zaista je jednostavan!

Svaki student, s bilo koje sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, ali i šire, koji se poželi uključiti u aktivnosti Udruge treba doći u prostorije BIUS-a za vrijeme dežuranja nekog od članova Upravnog odbora i izraziti svoju želju. Adresu naše prostorije, kao i vremena dežuranja Upravnog odbora, može saznati na našoj web-stranici: www.bius.hr - zaključuje Ela Pahor.

Praćenje rada, kao i najave za buduće projekte Udruge BIUS, možete potražite na web-stranici, Instagram i Facebook profilu.

FOTO: BIUS/FACEBOOK