LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Problemi studenata s invaliditetom

Zaklada koja je dijelila stipendije studentima s invaliditetom netragom je nestala

Studenti s invaliditetom ne bore se samo sa svojim poteškoćama, već i s financijskim preprekama. Natječaj za stipendiju Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu ove godine nije objavljen i zaklada kao da je prestala s radom.

Studenti s invaliditetom ne bore se samo sa svojim poteškoćama, već i s financijskim preprekama. Natječaj za stipendiju Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu ove godine nije objavljen i zaklada kao da je prestala s radom.

Nakon što nam je u e-mailu upućenom redakciji jedna studentica, koja je željela ostati anonimna, ukazala na probleme studenata s invaliditetom, odlučili smo istražiti tu tematiku. Naime, činjenica je da studenti s invaliditetom nemaju tolike prednosti i mogućnosti kao što svi misle. Također, zaklada koja je dijelila stipendije, između ostalog i studentima s invaliditetom, netragom je nestala.

Obratili smo se Uredu za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu s pitanjem na koje sve stipendije studenti s poteškoćama imaju pravo. Odgovor je bio da su se studenti mogli prijaviti za sveučilišnu stipendiju u kategoriji D. Ta je kategorija za studente slabijeg socioekonomskog statusa te se dijeli ukupno 50 stipendija. No, za tu kategoriju mogu se prijaviti studenti koji imaju najmanje 60% oštećenja.

Zanimljiva je i priča o Nacionalnoj zakladi za potporu učeničkom i studentskom standardu. Naime, tu zakladu osnovala je Vlada Republike Hrvatske još 2009. godine i svake je godine, uz izuzeće 2010., dodjeljivala stipendije izvrsnim studentima, studentima deficitarnih zanimanja, ali i studentima s invaliditetom. Stipendija je iznosila tisuću kuna mjesečno. No, kada je studentica tražila postoje li stipendije za ovu akademsku godinu, razočarala se. 

Prijavite se na natječaj za stipendije doktorskog studija Poljoprivredne znanosti na Agronomiji


FOTO: Screenshoot
 
Naime, službena stranica zaklade više ne postoji, a ako im pošaljete e-mail, automatski će vam se vratiti jer ta e-mail adresa više ne funkcionira. Također, sjedište zaklade je u Ilici 24, gdje smo provjerili postoji li još ured. Jedino na što smo naišli je ploča na zidu koja je znak da je zaklada tu nekad i djelovala. Kontaktirali smo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, no oni nam na e-mail nisu odgovorili. 

Ako ste osoba s invaliditetom i tražite pravi fakultet za sebe, onda ovaj vodič ima sve informacije koje vam trebaju


 

FOTO: Studentski.hr/Ines Švagelj                                                
FOTO: FACEBOOK