LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni skup

Zahvaljujući RGN-ovcima, zaljubljenici u geologiju okupljeni na Mrežnici

Hrvatska je ove godine ugostila preko 100 geologa iz 10 različitih država na novom izdanju međunarodnog skupa EUGEN. Studentice Ana Kamenski i Valentina Kocijan mjesecima su predano radile na ovome projektu i čvrstom rukom vodile cijeli organizacijski tim.

Hrvatska je ove godine ugostila preko 100 geologa iz 10 različitih država na novom izdanju međunarodnog skupa EUGEN. Studentice Ana Kamenski i Valentina Kocijan mjesecima su predano radile na ovome projektu i čvrstom rukom vodile cijeli organizacijski tim.

Zahvaljujući predanosti i iznimnom angažmanu nekolicine studenata Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu, na prošlogodišnjem skupu u Belgiji Hrvatska je izborila organizaciju skupa EUGEN 2017. Održao se u razdoblju od 7. do 13. kolovoza na području Gornjeg Zvečaja uz obalu rijeke Mrežnice.

EUGEN predstavlja znanstveno-edukacijski skup koji se svake godine održava u jednoj od europskih država te okuplja mlade zaljubljenike u geologiju i ostale prirodne znanosti. Njegov je cilj prvenstveno stjecanje novih saznanja na području geologije, međusobno upoznavanje i druženje sudionika te diskutiranje o izloženim znanstvenim radovima.

Hrvatska je tako ove godine imala čast ugostiti preko 100 kolega iz 10 različitih država; od Španjolske, Francuske, Njemačke pa do Rusije. Nimalo laka zadaća organizacije spala je na dvije mlade i marljive studentice Anu Kamenski i Valentinu Kocijan koje su mjesecima uporno i predano radile na ovome projektu i čvrstom rukom vodile organizacijski tim od 15-ak ljudi. Zadatak organizatora uključivao je brigu o sigurnosti sudionika, nabavi i pripremi hrane te provedbi bogatog programa koji je pružen u razdoblju od sedam dana koliko je kamp trajao.

Studenti, kao i diplomirani studenti, imali su priliku vidjeti prirodne ljepote Lijepe Naše te su tako u tri dana imali na raspolaganju posjetiti Skrad, Velebit i Istru. Stručne terene vodili su poštovani profesori i asistenti RGN fakulteta Marin Sečanj, David Rukavina, Bojan Matoš i Uroš Burudžija, a svojom predanošću i stručnošću organizaciju su podignuli na još višu razinu. Nakon cjelodnevnih terena, sudionike je dočekao topli obrok i opuštanje uz Mrežnicu.

U kampu su, također, održane brojne igre i natjecanja. Zadnji dan organiziran je posjet gradu Karlovcu gdje se posjetio najveći slatkovodni akvarij u Europi, muzej Domovinskoga rata prilikom kojeg su sudionici bili upoznati s poviješću hrvatskoga naroda i puta prema neovisnosti te pokazali empatiju i razumijevanje za događaje koji su se dogodili u bližoj povijesti. Turistički vodiči ispričali su povijest grada na četiri rijeke i posjećena je speleološka knjižnica te im se, iz tog razloga, organizacijski tim uvelike zahvaljuje na strpljivosti, profesionalnosti i suradnji. Organizacijski tim se zahvaljuje svojim sponzorima bez čije financijske pomoći ovaj projekt ne bi bio ostvariv te svima onima koji su pomogli u ostvarivanju događaja koji će sigurno ostati u ugodnome sjećanju svakoga tko je bio prisutan.

FOTO: ZVONIMIR PENAVA