LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povodom Festivala znanosti 2022.

Zadarski studenti snimili nostalgičan, dirljiv i poučan film „Emocije devetnaestogodišnjak(inj)a”

Povodom 19. Festivala znanosti 2022. zadarski studenti bave se emocionalnom pismenosti.

Povodom 19. Festivala znanosti 2022. zadarski studenti bave se emocionalnom pismenosti.

Povodom 19. Festivala znanosti 2022. (Život) studenti treće godine Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja na Sveučilištu u Zadru, u okviru kolegija Medijska kultura, snimili su kratkometražni film Emocije devetnaestogodišnjak(inj)a. Mentorica im je Jelena Alfirević Franić, mag. philol. croat.

Na pitanje Kako ste se osjećali s devetnaest godina? u filmu su odgovorili devetnaestogodišnji zadarski studenti i njihovi profesori, prisjetivši se adolescentskih emocija.

– Poseban povod za snimanje filma je, u tekućoj Europskoj godini mladih (2022.), potaknuti mlade na promišljanje egzistencijalne teme – život te ih filmskim medijem uključiti u izgradnju bolje, uključivije i digitalnije budućnosti. Također, u svijetu naglašene materijalnosti, kapitalizma i visokih tehnologijskih dostignuća, emocija i emocionalna inteligencija više nam je nego ikada potrebna pa je s temeljnim ciljem popularizacije znanosti, tj. osvještavanja šire zajednice o važnosti emocija u životu svakog čovjeka i snimljen film Emocije devetnaestogodišnjak(inj)a – ističe profesorica Jelena Alfirević Franić, kojoj je uži znanstveni interes bavljenje emoci(onologij)om u književnosti.

Istaknula je kako su upravo i budući odgojitelji i učitelji stupovi emocionalno inteligentnijeg društva:

– U današnjem društvu (ratnih i COVID) briga, strahova, trauma i depresija kojima su izložene sve dobne skupine, a poglavito mladi, potrebno je više nego ikada medijski i emocionalno pismeno misliti. Upravo su, uz obitelj i roditelje, stupovi emocionalno inteligentnijeg društva budući odgojitelji  djece u vrtiću i budući učitelji, kojima predajem. Kao što redovito naglašavam svojim studentima tijekom nastave, i u filmu Emocije devetnaestogodišnjak(inj)a temeljni ishod bio je sudionike i gledatelje potaknuti na razumijevanje važnosti emocija, a poglavito ljubavi, empatije i altruizma.

Sve to važno je kako bismo ovaj svijet učinili boljim mjestom za (su)život, pa je prof. Alfirević Franić  stoga, kao optimistični poticaj svojim studentima, na lice stavila i srcolike naočale, evocirajući emociju ljubavi kao temeljnu i najvrjedniju u životu svakog čovjeka.

U snimanju filma sljedeći zadarski studenti sudjelovali su: Antonia Anić, Roberta Balon, Ivana Erstić, Jelena Gjakun, Marija Leko, Antonia Skračić.

U filmu se studenti i profesori Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja prisjećaju svojih devetnaestih godina, prvih ljubavi, radosti i pokojih tuga, a i čitaju dnevničke zapise Dragojle Jarnević te svoje mladenačke pjesme... Pogledati ga možete na Facebook stranici Odjela
FOTO: JELENA ALFIREVIĆ FRANIĆ / PRIVATNA ARHIVA